Vi mødes med flere i weekenden i takt med at smittetallet er faldet: 'Jeg er mættet af at være alene'

Især venner og familie kommer lidt oftere ind ad døren, viser nye tal.

(Foto: Grafik Sofie Jackson Bangsgaard)

Der var vin i glassene og kortspil på bordet, da 29-årige Nanna Kristensen mødtes med fire gode veninder sidste weekend.

Men et instagram-opslag senere opdagede hun, at fem andre fra vennegruppen sad ligesådan et andet sted i København. Og så aftalte de at slå festlighederne sammen.

- Jeg tror, jeg er nået til et punkt, hvor jeg er mættet af at være alene i min lejlighed, siger Nanna.

Og selvom myndighederne fortsat anbefaler, at vi maksimalt er fem sammen af gangen, er der er en del, der har det som Nanna.

I hvert fald er der en tendens til at folk mødes med lidt flere nu, melder Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, der følger danskernes coronaadfærd.

- Det er især i weekenden, at folk mødes med lidt flere familiemedlemmer og venner, siger han.

- Det er ikke mange flere - vi har ikke sluppet tøjlerne helt - men vi er tilbage på samme niveau som før januar-restriktionerne trådte i kraft.

Politiet får også anmeldelser

Heller ikke ifølge politiet har vi trods fortsatte restriktioner droppet at feste sammen. I hvert fald ikke i København, siger Peter Dahl, der er chef for beredskabet i Københavns politi.

Alene i de første tre uger af februar har politiet her fået over 700 anmeldelser om musik til ulempe, som det kaldes.

- Men hvis politiet skal blandes ind i det, så skal musikken være så høj, at den er til væsentlig ulempe for de omkringboende, siger Peter Dahl.

Selvom festen i et privat hjem altså overskrider anbefalingen om kun at være fem samlet, så kan politiet sjældent gøre så meget.

- Hvis man har døre og vinduer lukket, så er det ikke en sag for politiet.

Lavere smittetal er årsagen

Det er især faldet i smittetal, der har fået os til at se mere lempeligt på restriktionerne, vurderer Michael Bang Petersen.

De seneste resultater fra HOPE-projektet, viser da også, at vores bekymring over corona-epidemien er faldet en smule siden nytår.

Og mens Nanna faktisk droppede sin store planlagte nytårsfest, og i stedet kun mødtes med fire andre til en stille middag, så har det lave smittetal nu gjort, at hun ser anderledes positivt på at mødes med flere.

- Jeg kan hverken gå på cafe eller i biografen, men smittetallet er ikke så slemt længere. Så personligt er jeg nået til et sted, hvor jeg synes, det er ok at mødes med op mod 10 andre - hvor vi sidder derhjemme, drikker vin og spiller spil.

Men Michael Bang Petersen påpeger, at hvis prognoserne for genåbningen holder stik, så er smittetallet faktisk ikke længere på vej ned. Vi vil tværtimod se et øget antal smittede igen, og smittetallet er da også allerede begyndt at stige de seneste dage.

Og det bakker adjungeret professor fra Klinisk Institut på Aarhus Universitet Eskild Petersen op om.

- Det er rigtigt nok, at der er relativt få smittede lige nu. Men hvis vi kigger tre-fire uger ind i fremtiden, så er situationen en anden.

Han peger både på, at den mere smitsomme britiske mutation af covid-19 nu står for to tredjedele af alle nye coronatilfælde, og at vi også står over for en mindre genåbning af samfundet, som alt andet lige betyder, at flere kommer i kontakt med hinanden.

- Smitten er på vej op i hele landet. Og den spreder sig især, når vi er sammen indendørs i små rum uden ventilation. Derfor er vi nødt til at vente med at mødes på den måde.

Nanna ved det godt.

- Jeg kunne godt lade være. Men det går bedre nu, og vi bombarderes heller ikke så meget med de negative historier i medierne længere. Og så er det bare fristende at mødes, hvis vi har lyst.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk