"Vi ringer, når du er 18": Nomineringsvideoer i folkeskolen forarger

Det er forkasteligt, at børn helt ned til 3. klasse seksualiseres i videoer på sidste skoledag, mener Red Barnet.

Flere 9. klasser nominerer mindre elever i underholdningsvideoer på sidste skoledag i kategorier såsom "Vi ringer, når du bliver 18" og "Årets upcoming" (Arkivfoto) (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Afgangsklasser på flere folkeskoler rundt om i landet kårer børn ned til 3. klasse i underholdningsvideoer på sidste skoledag.

I nomineringsvideoerne, der er lagt på Youtube, er der flere kategorier, men en af dem handler om, hvem der bliver de næste attraktive piger og drenge. Kategorien har blandt andet titlen "Årets Upcoming", "Vi ringer, når du er 18" og "Årets Gid du var ældre". Det skriver Berlingske.

Ved du noget om sagerne, eller har du et barn, der har prøvet at være nomineret, så kontakt journalist Christina Nordvang Jensen på cjec@dr.dk

I mange af videoerne er det for det meste piger og drenge fra de højere klassetrin, der er nomineret og filmet, mens de kommer gående mod kameraet, men på Fredericia Realskole er også en dreng fra 3. klasse med.

Chefpsykolog ved Red Barnet Kuno Sørensen mener, at videoerne er langt over grænsen.

- Børn skal slet ikke infiltreres i den voksne seksuelle tankegang, som de bliver i den her sammenhæng, når elever helt ned i 3. klasse bliver omtalt som seksuelle objekter og begæres af andre i en alder, hvor de slet ikke er kommet i puberteten, siger han til Berlingske.

"Videoen er sjov"

Videoen fra Fredericia Realskole er set næsten 40.000 gange. Men selvom Kuno Sørensen og også formand i Skole og Forældre mener, at det er "forkasteligt", at man optager film af børn ned til 3. klasse, hvor de fremstilles som seksuelle objekter, mener skoleleder Pernille Aarøe Petersen ikke, at det er problematisk.

- Det er sidste skoledag, så stemningen er festlig, og de store ved, at der er en grænse for, hvad man gør. I den sammenhæng synes jeg, at videoen er sjov, siger hun til Berlingske.

Hun fastslår, at videoen ikke burde være blevet lagt på Youtube.

I nomineringsvideoerne er der også kategorier som "Vi har set din røv", hvor de nominerede piger fra 7. og 8. klasse går mod kameraet, og der filmes på deres bagdel. Ifølge Kuno Sørensen er problemet netop, at der er en generel seksuel undertone i mange af kategorierne.

- Selv om "Årets Upcoming" kan lyde relativt neutralt, skal det ses i videoens samlede kontekst - og det er helt tydeligt, at der er fokus på det seksuelle, siger han til avisen.

Han mener, at skolerne bør sørge for, at videoerne bliver fjernet fra Youtube.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk