Vi ser ind i pandemiens slutspil, siger WHO – hvad betyder det?

WHO tror nu på, at vi kan se slutningen af coronapandemien i Europa. Pandemiforsker Lone Simonsen svarer på hvorfor - og hvad så?

Vi slipper ikke af med corona, men pandemien spiller sandsynligvis på sidste vers, lyder det fra både WHO og en af Danmarks førende eksperter. (Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen)

Vi er sandsynligvis godt i gang med coronapandemiens slutspil i Europa.

Sådan lyder det nu også fra verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Når først bølgen af omikronsmittede aftager i Europa, forventer WHO, at der ’i flere uger og måneder vil være global immunitet.’

- Det vil enten være takket være vaccinerne, eller fordi folk opnår immunitet på grund af smitte, siger direktøren for WHO’s europæiske afdeling, Hans Kluge i et interview med AFP.

- Så forventer vi, at der vil være en stille periode, inden covid-19 muligvis kommer tilbage hen mod slutningen af året. Men ikke nødvendigvis, at pandemien kommer tilbage.

Samme melding har professor Lone Simonsen, som forsker i pandemier på Roskilde Universitet, været ude med.

Lone Simonsen er kendt som den første herhjemme, der forudså, at coronavirusset ville sætte gang i en pandemi og nå ud til alle verdens hjørner.

Corona var ikke bare noget, der ville plage Kina. Virusset ville uundgåeligt komme til Danmark, og det gjorde det.

Professor ved RUC Lone Simonsen har i flere år forsket i pandemier, og hun var blandt de første herhjemme til at forudse coronaens globale spredning. (Foto: Linda Kastrup © Ritzau Scanpix)

Hun har studeret de fire historiske influenzapandemier, der er set siden 1918, og hvis coronapandemien på nogen måde ligner dem, så er vi tæt på at kunne ryste pandemien af os, siger hun.

WHO siger, at omikron kan blive slutningen på pandemien. Det har du også sagt – hvorfor er den det?

- Der er allerede betydelig immunitet i verden – for nogle lande mest fra vacciner og for andre fra smitte. Nu får vi immunitet oveni fra den her relativt milde omikronbølge, som nok smitter 50-60 procent af os her i begyndelsen af 2022, og så får vi den her kombinerede hyper-immunitet, som man får, når man har set virus fra flere vinkler. Dels fra vaccine dels fra smitte – så får man det, vi kalder superimmunitet. Vores samlede immunitet i verden er altså meget høj.

Hvad betyder det egentligt, at pandemien slutter?

- Det betyder, at pandemifasen slutter. Det er den fase på et par år, hvor man har flere kæmpestore bølger af smitte og usædvanlig høj dødelighed eller et usædvanligt aldersmønster. Det så vi eksempelvis i den spanske syge, hvor alle dem der døde i pandemifasen var mellem 20 til 40 år gamle.

- I den spanske syge fra 1918 til 1920, kan man se, at pandemifasen varer i to år. Den har fire bølger over to år og i den sidste bølge, er det sidste gang, man kan se, at de unge voksne dør på den der usædvanlige måde, og det er et udtryk for, at de er blevet immune.

Så bliver corona ’endemisk’. Hvad betyder det?

- Det betyder, at vi kan regne med at se corona vinterepidemier hver vinter, men at der er begrænset smitte og ikke den der store overdødelighed, fordi de fleste er beskyttet.

Vil det være korrekt at sige, at vi er færdige med pandemien, men ikke med coronaen?

- Ja, og det er det, der er sket efter hver eneste influenzapandemi, vi har kunnet studere fra 1918 og fremad. Der har været fire pandemier, og de er alle endt efter et par år på denne måde.

Hvad betyder det for fremtiden i forhold til sygdom, test, vacciner og restriktioner her i Danmark?

- Skal jeg se i krystalkuglen, tror jeg, at ældre og sårbare fortsat skal vaccineres med en opdateret vaccine hvert efterår, lige som vi gør med influenza. Men vi andre skal ikke, vi skal ikke massetestes, og vi skal ikke bruge mundbind efter dette forår.

  • Statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned den 11. marts 2020, og siden da har coronapandemien i høj grad sat dagsordenen herhjemme. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Det førte kortvarigt til hamstring i butikkerne, men er eller ikke gået ud over fødevaresikkerheden herhjemme. Til gengæld har pandemien ramt den globale handel kraftigt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Biograferne er blandt dem, der har måtte holde hårdest for, når der har været indført coronarestriktioner. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
  • Og kø og atter kø har fyldt meget. Både til vacciner og ikke mindst til test, men det lakker altså mod enden, vuderer Simonsen. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Jævnlig test af enkelte borgere bør erstattes af test af eksempelvis spildevand og indlagte, siger hun. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
1 / 5

Det her er det, du for to år siden sagde nok ville ske. Hvor sikker er du nu på, at det er sådan, det bliver?

- Ret sikker, men jeg har nogle spørgsmål, som vi endnu ikke kender svaret på: Hvordan kommer det til at gå med ældre? Vi kan se, at dødeligheden blandt plejehjemsbeboere er gået ned fra de astronomiske 33 procent af smittede, til 10 procent under delta på grund af vaccinernes effekt og nu to procent med omikron. Mit spørgsmål er, om vi har set alt, hvad omikron kan finde på hos ældre – vil deres vaccinedækning holde?

I eksperter har jo lært os, at coronavirus muterer. Kan den ikke, særligt med så mange smittede, bare mutere igen til noget værre?

- Jo, den kan godt mutere til noget, som undgår den immunitet, vi har fra vaccinerne og omikron. Men det gør jo sæsoninfluenza jo regelmæssig. Og det kan godt være, man bliver smittet igen, men risikoen for at blive alvorligt syg er lille på grund af befolkningens immunitet.

Kan man så lige så godt få det nu, som senere?

- Nej, det er ikke noget, man skal ønske sig. Det er jo ikke nogen ufarlig sygdom. Og man går jo heller ikke og opsøger influenza eller mæslinger bare for sjov. Det er en mildere variant end tidligere, og vaccinerne hjælper meget, men der er stadig nogle, der kommer galt af sted, selvom det er få.

Hvornår ophæves den pandemistatus så, tænker du?

- Jeg tænker, vi kommer til at se på det, når denne bølge er ovre. En pandemi er jo en global status, så det afhænger også af situationen i andre lande verden over.