Vi valfarter på skiferie: Danskerne har et ry for at køre lidt for stærkt

I disse dage strømmer danskerne på skiferie, men det er ikke uden risiko.

Les Deux Alpes i Frankrig. Danskerne har et ry for at køre lidt for stærkt på ski, siger ortopædkirurg og lektor Lars Henrik Frich. (Arkivfoto) (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Næsten en halv million danskere tager udenlands på vinterferie, og mange af dem pakker i disse dage taskerne og gør klar til at spænde skistøvlerne og boltre sig i bakkerne.

Men det er ikke uden en vis risiko.

Hvert år vender omkring 10.000 danskere hjem fra skiferie med større eller mindre skader. Det vurderer Lars Henrik Frich, som er ortopædkirurg og lektor på Syddansk Universitet.

- Der er to tidspunkter i ens levealder, hvor man kommer værst til skade på ski. Det er de unge mennesker, og så er det de midaldrende og seniorerne, siger Lars Henrik Frich.

Skaderne varierer alt efter, hvilken aldersgruppe der har været på ski.

Hvor børn oftest brækker ben og lårben, får teenagere på 15-20 år typisk ledskader i knæ og skulderen, hvor ledbånd og brusk bliver skadet. I 45-50-års alderen er det så muskel- og seneskader, der er den store risiko, fortæller Lars Henrik Frich.

Og så er der de allerældste. Deres typiske skiskader er brud – både på knogler og led.

- Danskerne har et ry for at køre lidt for hurtigt på ski, siger Lars Henrik Frich.

- Vi ser eksempelvis en tendens til, at 45-50-årige gerne vil stå på ski på samme måde, som de gjorde som 20-30-årige, men måske er konditionen ikke, som den har været, og fortræningen er ikke på plads, og så sker der uheld, siger han.

Det er ikke kun alderen, der har en betydning for, hvilken slags skade du hyppigst vil løbe ind i på skituren. Også udviklingen i skiudstyret har en betydning.

Den kunstige sne på dette arkivfoto fra Østrig er der ikke brug for i år, hvor man især i Alperne har fået store snemængder. (Foto: Dominic Ebenbichler © Scanpix)

- Skisport startede jo som en gentlemansport for mere end 100 år siden, hvor man kørte på træbrædder med korte læderstøvler, og derfor var skaderne tit ankelskader. Skiudstyret udviklede sig, og skistøvlerne ændrede sig, men det flyttede bare skaderne op i knæet, og derfor er knæskaderne den hyppigste skade, man får ved at stå på ski i dag, siger Lars Henrik Frich.

- Og nu har industrien udviklet sig til, at der nu også er snowboards, hvor man er spændt fast ved ankler og knæ, men når man falder, er det så skulderen, det går ud over – så det er en stigende skade, siger han.

Hør mere om skiskader i P1-programmet 'Sygt Nok' via dette link.

Pas på dem foran

Skaderne kan selvfølgelig forebygges, hvis man bare kører ordentligt, passer på sig selv og andre og ikke kører vildere, end man har teknik til.

Så simpelt er det ifølge Morten Agersnap, der er underviser på skilinjen på efterskolen BGI Akademiet i Hornsyld, og som også har været breddekonsulent i Dansk Skiforbund i fem år.

- Vi fokuserer meget på skikontrol. At man kan styre sine ski, bremse og kontrollere farten efter, hvor mange mennesker der er på pisten, siger Morten Agersnap, der samtidig understreger, at langt de fleste på løjperne kører pænt og ordentligt.

Ifølge ham er der dog nogle regler på skipisterne, som mange danskere måske ikke lige er klar over. Eksempelvis at du altid er den ansvarlige part, hvis det er dig, der kommer oppefra.

- Det er altid den, der kommer bagfra, der har skylden. Uanset om den forankørende er kørt direkte ud foran dig eller starter op uden at se sig for. Det er en måde at beskytte de langsomt kørende på, og det tiltaler mig egentlig, at de, der er helt nye i sporten, ikke har det samme ansvar som de, der har mange års erfaring, siger Morten Agersnap.

Derfor opfordrer han til, at man altid forventer, at der kan komme nogle mærkværdige bevægelser og sving fra dem, der kører foran dig.

Opmærksom i Østrig

Østrig er et af danskernes foretrukne rejsemål, når det handler om skiferie. Og her er det særligt vigtigt, at man er opmærksom, siger Morten Agersnap.

- I Østrig er de hårdere, end folk lige tror. De slår hårdt ned på folk, der kører med alkohol i blodet. Der er flere danskere, der er blevet retsforfulgt efter personpåkørsler i Østrig. Vi har eksempler på, at folk er blevet slæbt ned til Østrig for at skulle i retten, og at børnene skulle med som vidner, siger han.

Netop alkoholen er en fælde, som mange ryger i, når de kører på ski.

For en fadøl og måske en Jägermeister hører for mange til en god gang afterski, men hvis der ryger for mange indenbords, går det ud over sikkerheden.

- Det er blevet meget moderne med de her herreture, hvor man skal give den gas i byen samtidig med, at man skal ud på ski. Der opstår mange uheld i forbindelse med det. Jeg tror, der er andre folkefærd, der er ligeså slemme til det, men det er en risikogruppe, især når man tager på afterski oppe på bjerget og skal ned igen, siger Morten Agersnap.

Facebook
Twitter