Viaplay advarer mod lyssky logins: Pengene ender hos kriminelle

Hackede logins til streamingtjenester sælges billigt på internettet.

Viaplay risikerer at tabe indtægter, og kunderne bliver snydt, siger Viaplays chef, Flemming Fjeldgaard.

Folk bør tænke sig godt om, inden de lader sig friste til at købe logins, som kan give billig adgang til streamingtjenester som Netflix, Spotify og Viaplay.

For køberne aner ikke, om de ender med at støtte kriminelle aktiviteter rundt om i verden, lyder det fra chefen for Viaplay, Flemming Fjeldgaard:

- Man sender sine penge i hænderne på en industri, hvis formål man ikke kender.

- Vi ved ikke, hvad pengene bliver brugt til, og man kan ikke være sikker på, hvilke kriminelle formål man støtter ved at betale til de tjenester, siger han.

Politiet kender ikke meget til fænomenet med køb og salg af billige logins på lyssky hjemmesider på det åbne internet, men anser det som klart ulovligt.

Sådan ser en af de sider ud, hvor der er logins til salg til adskillige danske og udenlandske streamingtjenester, sportstjenester, aviser, musiksider og lydbøger.

Et års abonnement for få euro

DR Nyheder kunne i går fortælle, at der findes lettilgængelige hjemmesider, hvor folk for et engangsbeløb på nogle få euro, omkring 38 kroner, kan lægge et abonnement i indkøbskurven til tjenester som Netflix, Viaplay, TV 2 Play og Stofa.

Når beløbet er overført i bitcoins eller via Paypal, får brugeren tilsendt et login, som indeholder en anden persons mail og password.

- Man snyder ikke kun en skaldet mand i blå skjorte som mig, men man snyder også en masse betalende kunder, siger Viaplay-chefen, Flemming Fjeldgaard.

Ofte gælder de uautoriserede abonnementer i et år, ligesom de kommer med en form for garanti, fortalte den nyudklækkede student Thomas, der optrådte anonymt hos DR Nyheder.

Flemming Fjeldgaard, chef for Viaplay. (Foto: Dr)

Viaplay kender til salget

For politiet er salg af logins på lyssky hjemmesider en ny tendens.

Derfor kender politiet ikke omfanget, ligesom politiet ikke med sikkerhed ved, hvordan sælgerne har skaffet sig adgang til de logins, der sættes til salg.

Viaplay kender derimod til login-salget. Det samme gør Netflix.

- Det er et fænomen, vi tager meget alvorligt, og som vi gerne ser neddæmpet og allerhelst bremset, siger Flemming Fjeldgaard fra Viaplay.

Viaplay taber nemlig indtægter, når folk køber autoriserede logins i stedet for at købe et normalt abonnement, der koster mellem 290 og 320 kroner om måneden.

Chefen fortæller, at Viaplays eget sikkerhedsteam forsøger at bremse login-salget ved at orientere kunderne, lukke ned for kontoer, der misbruges, ligesom virksomheden samarbejder med politiet - også på internationalt plan.

- Det er ikke længe siden, at vi så et meget aggressivt phishing-forsøg på nettet. Det gjorde vi vores kunder opmærksom på med det samme – både via sociale medier, men også via direkte kundekontakt, siger Viaplay-chefen.

Phishing sker, når svindlere forsøger at narre brugernavne, adgangskoder, kreditkort- eller bankoplysninger ud af godtroende internetbrugere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter