Vibe er tyk og tænker ikke på at tabe sig længere: 'Jeg har sluttet fred med den, jeg er'

- Jeg kunne ikke drømme om at gå på slankekur nu, siger hun, mens fagpersoner strides om fedme.

Vibe Thorup har lært at leve i fred med, at hun har for mange kilo på kroppen.

En følelse af lykke bredte sig i Vibe Thorups krop, når hun gang på gang forsøgte at slanke sig. Folk roste jo hendes tyndere krop.

- Og så gør man det igen og igen, siger den i dag 60-årige kvinde.

Hun spiste 'Helsingør-piller' som 18-årig for at tabe sig.

Senere hed de Letigen, og så sent som sidste år ordinerede Vibe Thorups læge slankepillen Mysimba.

Men nu er det slut. Hun formåede aldrig at holde vægten nede over længere tid. Vibe er tyk og lever i fred med det.

Hun står frem midt i et opgør om fedme, der har udspillet sig i en arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen i de seneste tre år. Foreløbig er det kulmineret med, at en gruppe af praktiserende læger har trukket sig i protest.

De mener ganske enkelt, at de anbefalinger til håndtering af fedme i kommunerne, der ligger på bordet i arbejdsgruppen, bygger på en oldnordisk tankegang om, at vægttab er løsningen.

100 gange bedre

For Vibe Thorup skulle der et ophold på en klinik for tvangsoverspisning til, før hun forstod, at fokus skulle væk fra hendes kropsvægt.

- Jeg har det 100 gange bedre nu, end jeg overhovedet kan huske, at jeg har haft det. Jeg kunne ikke drømme om at gå på slankekur. Det ligger fuldstændig fjernt for mig nu, og det er helt nyt, siger hun.

På klinikken lærte hun at "spise mekanisk" - altså cirka hver tredje time og gerne noget sundt.

- Det tror man ikke, at man kan finde ud af, men det kan man faktisk efter nogle uger. Og da først det faldt på plads, kunne jeg begynde at mærke min krop igen.

- Så arbejder man med psyken. Det handler ikke nødvendigvis om en traumatisk barndom, heller ikke i mit tilfælde. Men det er mange ting og ofte det pres, der har været fra mange sider i samfundet. Der er et kæmpe fokus på, at sund er lig slank, og smuk er lig slank, siger Vibe Thorup.

I ti år arbejdede hun som vægtkonsulent og lærte sine medlemmer at spise efter en kaloriereduceret madplan, så de kunne tabe sig. Firmaet tjente flest penge på de medlemmer, der endte med at komme igen og igen.

- Og de var tykkere og tykkere, hver gang de kom igen. Der var så få, der kunne holde deres vægt. Det har været med til at fastholde mig i den her syge kultur med at skulle være slank hele tiden. Vi kunne ikke stå og være tykke. Bag kulissen havde jeg stadig mine spiseproblemer og vekslede mellem kure og overspisning, siger Vibe Thorup, der arbejder som klinikassistent i en speciallægepraksis.

Tyk og sund

At overvægtige har svært ved at holde vægten nede på længere sigt bekræftes i flere studier. Helt op mod 90 procent tager kiloene på igen, og flere ender sågar med at tage mere på, end de tabte.

Fire ud af ti danskere er på et tidspunkt i livet på slankekur.

Nyere forskning viser også, at generne er med til at afgøre, hvor meget du spiser, og hvordan du forbrænder kalorier.

For Vibe Thorup har det været afgørende at finde ud af, at man sagtens kan have det godt, selvom man har deller på kroppen.

- Dem er jeg blevet en del af. For jeg er også tyk nu. Men jeg har det godt. Jeg er sund og rask. Bevares, jeg ville gerne af med noget af maven, men det er okay. Det kan også være, at det ikke sker, siger hun.

- Jeg har sluttet fred med, at jeg er, som jeg er, og jeg har det godt, siger Vibe Thorup.

Hendes kamp med vægten har fyldt ekstremt meget over årene og har også slidt på forholdet til hendes mand.

- Han ville ønske, at jeg var tyndere. Det har vi brugt meget tid på at tale om, og der har været meget gråd.

- Vi har været helt ude og vende og tænkt, om vi skulle flytte fra hinanden, fordi vi går og gør hinanden kede af det. Men vi er nået dertil, hvor alt er skrællet af. Vi elsker hinanden og vil hinanden. Men det er en hård proces, og det er hårdt arbejde, siger Vibe Thorup.

Hun kommer med denne opfordring:

- Man skal ikke bare lade stå til, men man skal prøve at flytte fokus og være god ved sig selv. Det er okay. Men man skal spise noget ordentlig mad med jævne mellemrum, det er også en del af det. Fokus skal væk fra de kure.

Facebook
Twitter