Vibeke kom i klemme med det blå sygesikringskort: Vi bliver holdt for nar

Vibeke Larsen har to gange prøvet, at læger i udlandet ikke ville tage imod hendes blå sygesikringskort.

Da Vibeke Larsen blev syg i Østrig, kom hun ingen vegne med det blå sygesikringskort. Det er dårlig information fra politikerne, mener hun (arkivfoto). (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Vibeke Larsen rejser aldrig uden privat rejseforsikring længere. Heller ikke i Europa. Hun har nemlig prøvet at stå

akut
syg i Østrig to gange og opleve, at lægerne ikke ville tage imod hendes blå sygesikringskort.

- Jeg kom syg ned til lægen og fandt mit blå sygesikringskort frem, men de rystede bare på hovedet. Så måtte jeg jo betale for konsultation og medicin. Heldigvis var det ikke så dyrt, men det er jo ikke alle, der slipper så billigt, siger Vibeke Larsen, som fik en regning på cirka 1.000 kroner med hjem begge gange.

Og hun står ikke alene med sin oplevelse af at møde hovedrysten og afvisning, når man hiver det blå kort frem fra pungen i udlandet.

Ikke til at gennemskue

Det viser en ny rapport, som Styrelsen for Patientsikkerhed i dag har udgivet. Rapporten viser, at 4.453 danskere i 2017 søgte om, at få refunderet

udgifter
til behandling, de har modtaget i Europa. Under halvdelen af disse, 1.999 danskere, fik dele af beløbet eller det samlede beløb refunderet.

Rapporten fremhæver, at danskerne har svært ved at

gennemskue
, hvilke behandlingssteder, der er omfattet af ordningen. Det er nemlig kun efter behandling på de steder, der er med i ordningen, at man kan få sine penge refunderet.

Da Vibeke Larsen kom hjem fra sine ture til Østrig forsøgte hun at få sine udlæg refunderet. Men det viste sig at være vanskeligt, fortæller hun. Så vanskeligt, at hun til sidst erkendte, at det ikke var besværet værd.

- Jeg gik ned på borgerservice og spurgte: Hvad gør man med sådan noget som det her? Men det vidste de dårligt nok heller. Jeg fik endelig udfyldt papirerne, selvom det var så kompliceret, og kopieret regningerne. Da jeg skulle til at sende det til København, fandt jeg ud af, at de så ville sende papirerne til Østrig, som så ville sende dem tilbage igen. Det kunne tage op til et år, og så var det ikke engang sikkert, at jeg fik noget tilbage. Ej, det var altså for latterligt, siger hun.

Ikke pengene, men princippet

Flere partier i Folketinget kritiserer i dag det blå kort i kølvandet på rapporten fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Der er nogle syge mennesker, som kommer i klemme, når de rejser ud. Der er nogle lande og områder, hvor det er vanskeligt at finde ud af, hvem der er omfattet af de blå sygesikringskort. Og det bliver ekstra svært at finde ud af, når man først er blevet syg eller kommet til skade, siger Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti.

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, er enig.

- Det er ærgerligt, hvis man på rejse med det blå sygesikringskort i baglommen finder ud af, at det ikke er så trygt at rejse, som man havde forestillet sig, sagde hun tidligere i dag til Ritzau.

Vibeke Larsen har helt opgivet at prøve med det blå kort, når hun rejser nu. Alligevel er hun glad for, at der nu bliver sat fokus på forvirringen omkring kortet.

- For mig handler det ikke om pengene, men om princippet, siger hun og fortsætter:

- Det er mest det, at folk tror, de kan få hjælp med det kort. Det er faktisk det, jeg synes er værst. Jeg har fundet ud af, at det kan man ikke. Jeg synes faktisk, det er okay at vi selv skal betale, når vi rejser rundt, men så skal man have ordentlig information og have at vide, at man skal have en forsikring udover kortet. Punktum.

Facebook
Twitter