Videnscenter: Flere børn bliver diagnosticeret som ordblinde

Ordblindeforeningen er glad for flere diagnosticerede børn, da en diagnose giver adgang til hjælpemidler.

Børn, der har svært ved at læse, bliver i højere grad diagnosticeret som ordblinde.

Det vurderer NOTA, der er et videnscenter og bibliotek for ordblinde under Kulturministeriet.

NOTA udstyrer blandt andet ordblinde med hjælpemidler, men for at være medlem af NOTA skal man have diagnosen ordblindhed.

I løbet af de seneste år er antallet af 12-årige medlemmer af NOTA steget. I 2016 havde NOTA 3.886 12-årige medlemmer – svarende til 5,8 procent af alle 12-årige i Danmark.

Ifølge Ordblindeforeningen er mellem 6 og 8 procent af en årgang ordblinde. Derfor vurderer direktør for NOTA, Michael Wright, at det stigende antal 12-årige medlemmer betyder, at stort set alle ordblinde børn bliver opdaget i dag og får en diagnose.

- Det er positivt i den forstand, at så har vi cirka fat i alle dem, der formentlig er ordblinde, og så kan vi gøre noget for dem, siger Michael Wright.

Ordblinde tror de er dumme

Hos Ordblindeforeningen er formand Mogens Schmidt glad for, at flere ordblinde børn får en diagnose, da det kan hjælpe dem.

- Der er stadig mange af børnene, der er ordblinde, der tror, at de bare er dumme. Men ligeså snart de får en diagnose, siger de: Nu ved jeg, hvad jeg fejler, og nu kan jeg få gjort noget ved det, siger han.

Mogens Schmidt mener, at stigningen skyldes mere fokus på, at børn kan være ordblinde, og at det er blevet mindre tabubelagt.

- Det at være ordblind er blevet mere anerkendt. Det er ikke så taberagtigt, som det har været, siger han.

De andre havde lettere ved det

En af dem, der har været glad for at få en diagnose, er 12-årige Frederikke Birk Pedersen.

Den 12-årige pige klarede sig fint med at stave, indtil hun kom i 3. klasse. Men så fik hun problemer med ordene og følte sig dårligere end sine klassekammerater.

- Det var svært at se, at de andre havde lettere ved det. Det var meget hårdt faktisk, siger Frederikke Birk Pedersen.

En test viste, at Frederikke Birk Pedersen var ordblind. Da hun først havde slugt nyheden, blev hun lettet, og lettelsen har varet ved.

- Det er ret dejligt, så sparer man det, hvor man er ked af det og tænker, at man ikke er god nok, siger Frederikke Birk Pedersen.

Hjælp fra en app

Når man i Danmark er blevet diagnosticeret som ordblind i Danmark, får man tilbudt forskellige hjælpemidler, og børn får støtte i skolen.

Lydbøger en stor hjælp for Frederikke Birk Pedersen. Og i sin hverdag bruger hun også en app, der hjælper hende med at skrive uden stavefejl.

App'en der hjælper Frederikke Birk Pedersen med at stave, er installeret på hendes ipad.

Ifølge Mogens Schmidt fra Ordblindeforeningen er det en stor fordel, når ordblinde tidligt kommer i gang med at bruge hjælpemidler.

- Jo før de får det lært, desto nemmere er det for dem. Så det skal være en naturlig del af deres hverdag, at de har deres hjælpemidler, siger han.

Selvom det går den rigtig vej, mener Mogens Schmidt, at der fortsat kan gøres mere for ordblinde i Danmark.

- Både som barn og som voksen er der masser af muligheder. Vi skal bare lige have de sidste med.

Hvad skal der til for at få de sidste med?

- Oplysning om de muligheder der er, og så uddannelse af lærerne, siger Mogens Schmidt.

Facebook
Twitter