Igennem sit lange liv har Elisabeth Schouenborg undervist i musik på Københavns Universitet, og i mange år var hun en værdsat sanger i kirkekoret i Vor Frue Kirke i København.
Men i dag er den 83-årige kvinde stærkt dement.
Hun glemmer, hvor hun er, hvem hun er sammen med, og spørger ofte efter for længst afdøde venner og bekendte.
Men ved hjælp af et par Virtual Reality-briller sendes hun ind i en virtuel - men genkendelig - verden, hvor hun på trods af sin fremskredne demens kan huske og genkende det meste. Virtual Reality-filmen består nemlig af salmesang med koret i Vor Frue Kirke.
- Det er smukt, ik’? Det er meget smukt, siger Elisabeth Schouenborg, mens hun så småt begynder at synge med på salmerne.
Se 83-årige Elisabeth Schouenborg bruge Virtual Reality til at huske sin fortid som kirkesanger i videoen i toppen af artiklen.
Demenspatienter kan genkalde minderne
I sommer begyndte plejehjemmet Broparken i Rødovre på et Virtual Reality-projekt for seks demente beboere.
For hver beboer er der optaget én speciel video.
- Det har en effekt. Det har afledte effekter, som man kan se, når de kommer ud til spisebordet, efter at de har set filmen. De fortæller om det, som de har lavet i den film, og det kan de gøre i indtil to timer efter. De kan huske, at de har været der, fortæller Jette Larsen, der er demenskoordinator på Broparken.
Og på Nationalt Videnscenter for Demens har uddannelsesleder Karen Tannebæk en god forklaring på, hvorfor Virtual Reality-videoerne virker så stærkt på de demente.
- Hvis man bringer dem i nogle situationer, hvor de kan genkende nogle ting eller opdage noget, der minder dem om noget, som de engang har oplevet, så er det med til at genkalde minderne. Så kan de sætte ord på og få bedre sprog og fortælle om det, som de engang har oplevet, siger hun.
Projektet er opstået i samarbejde med Virtual Reality butikken Khora, der arbejder målrettet på at udvikle nye måder at bruge 360 graders Virtual Reality-briller på.