Forsvaret har offentliggjort billeder og videoer af de områder i Østersøen øst for Bornholm, hvor der er gaslækager.
Billeder viser, hvordan gassen bobler op fra havbunden og efterlader et hvid plet i overfladen af Østersøen.
Se Forsvarets video af lækagen i Østersøen:
Der er ellers forbudszoner i en radius af ti kilometer fra de områder, hvor de tre lækager har fundet sted, men Forsvarets F-16-fly og helikoptere er i området og har taget billeder og videoer af stederne.
Forsvaret er sammen med flere andre danske myndigheder i gang med at overvåge området og opretholde forbudszonen. Blandt andet er fregatten Absalon og miljøskibet Gunnar Thorson på vej til området, mens patruljeskibet Rota var i farvandet i nat.
Kan ikke sende dykkere ned
Direktør for Energistyrelsen Kristian Böttzauw siger til Berlingske, at han forventer, at gassen vil strømme ud flere dage fra nu. For selvom rørene lige nu ikke leverer gas fra Rusland til Europa, så er rørene alligevel fyldt med gas.
Her er lækagerne opstået:
Han forklarer, at der er en sikkerhedsrisiko ved at sende dykkere ned i området. Skibe, der sejler over området med gaslækagen, risikerer at miste opdriften i vandet og dermed synke. Desuden kan en enkelt gnist i området risikere at antænde gassen.
Kristian Böttzauw siger også til Berlingske, at man ikke ved, hvor store utæthederne i rørene er. Men det tyder på, at de er forholdsvis store.
- Vi kan konstatere, at der ryger rigtig meget gas ud. Så det er ikke en lille sprække, der er tale om. Det er et rigtig stort hul, siger han.
Seismolog: Der er sket en sprængning
Det er stadig uvist, hvad årsager til lækagerne er. Ifølge SVT er der registreret kraftige undervandssprængninger i området mandag, der blev målt på hele 30 målingsstationer i det sydlige Sverige.
Den første eksplosion blev ifølge SVT målt klokken 02.02 natten til mandag og den anden klokken 19.04 mandag aften.
- Der er ingen tvivl om, at der var en sprængning, siger Björn Lund, der er seismolog ved Uppsala Universitet, og en del af svenske seimologiske netværk, SNSN, der monitorerer den svenske undergrund.
Ifølge de danske myndigheder er der ikke fare for beboerne på Bornholm og Ertholmene.
Energistyrelsen har i forbindelse med de tre lækager hævet beredskabet til det næsthøjeste niveau. Det betyder blandt andet at forsyningsselskaber skal være ekstra opmærksomme på sikkerheden omkring anlæggene.
Det tyske nationale geologiske institut GFZ siger ifølge Reuters, at det også har målt rystelser. Men instituttet ønsker ikke at uddybe, om der kan være tale om eksplosioner.
Flere europæiske politikere og sikkerhedseksperter har været ude at sige, at der kan være tale om sabotage.
DR forsøger at få fat i GEUS i Danmark, der måler aktivitet i den danske undergrund.