VIDEO Amatørastronaut gør klar til rumfart i raketcentrifuge

En hjemmebygget raketcentrifuge skal gøre Peter Madsen klar til en tur i rummet.

Inden for et par år håber Peter Madsen at blive sendt ud i rummet.

I sin egen hjemmebyggede raket.

For det er ikke forbeholdt Nasa at sende bemandede raketter i rummet, og derfor arbejder Peter Madsen og en række frivillige fra Raket-Madsen Rumlaboratorium (RML) i øjeblikket på at få opfyldt drømmen.

Hvorfor? Fordi han kan, forklarede han dr.dks brugere, som stillede ham spørgsmål onsdag aften.

- Husk at jeg fik bygget tre undervandsbåde på otte år, og derefter raketaffyringsfartøjet Sputnik, og efter CS tiden en helt ny affyringsplatform, raketcentrifuge og senest er Nautilus tilbage i vandet. Man kan, hvis man vil, lød det.

Begyndte i 2008

Allerede tilbage i 2008 stiftede Peter Madsen sammen med samarbejdspartneren Kristian von Bengtson amatørrumprogrammet Copenhagen Suborbitals.

De er siden gået hver til sit, men Peter Madsen arbejder ufortrødent videre i Raket-Madsens Rumlaboratorium.

Som et led i sin forberedelse har han derfor for nylig ladet sig slynge rundt i en raketdreven centrifuge for at udsætte sig selv for den g-kraft, som er tilsvarende den, han bliver udsat for under opsendelsen.

Peter Madsen i den raketmotordrevne centrifuger, han bruger som led i forberedelsen på sin rumfærd.

- Det er vigtig træning både for astronaut og ground crew. Jeg vurderer faktisk centrifugen som den vigtigste tilføjelse til projektet siden RMLs dannelse, forklarer Peter Madsen.

Han regner med, at g-påvirkningen i raketten vil nå en kraft på fire.

Mistede bevidstheden

Under forsøget, som fandt sted på Refshaleøen i København, nåede centrifugen dog at slynge ham rundt md en g-kraft på syv.

Selve snurreturen varede kun et par minutter, men det var nok til, at han kortvarigt mistede bevidstheden.

Det var dog ikke noget, han bemærkede før bagefter, og det afskrækker bestemt heller ikke den entusiastiske opfinder.

- Ved Apollo 8-opsendelsen regnede Bormann, Anders og Lowell med en tredjedel sandsynlighed for fuldkommen succes, en tredjedel for en "abort" og en tredjedel for et spektakulært crash. Det er godt nok til mig.

- Centrifugen - der er raketdrevet - giver en utrolig nøjagtigt simulation af psykologien i dette - så jeg ved, hvad der venter. Det er ok for mig.

I løbet af sommeren planlægger han og holdet fra RML adskillige prøveopsendelser af en ubemandet raket, der hvis alt går efter planen, gerne skulle nå en højde på 25-30 kilometer.

Du kan se dokumentaren "Amatører i rummet" om amatør-rumprogrammet på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter