VIDEO Analyse: Dramatisk politisk spil før uranafstemning i Grønland

Der er store uenigheder i Grønland, hvor landsstyret i dag skal stemme om, hvad der skal ske med landets uran.

I dag kan Grønlands landsstyre tage først skridt i retningen mod salg af uran. Landstyret skal nemlig stemme om en afskaffelse af den nultolerance, som blokerer for uran-udvinding i landet.

Men uran-spørgsmålet er kontroversielt, og fremkalder stærke følelser hos befolkningen.

Andenbehandlingen af sagen begynder kl 17 dansk tid og betød i aftes, at partiet Iniuit trådte ud af regeringskoalitionen. Derudover kan regeringen få svært ved at få et flertal igennem, da der også internt i det største regeringsparti Siumut er uenigheder:

- Oppositionen har kritiseret Siumut for at haste den her meget historiske og vigtige beslutning igennem, men der er også nogle internt i partiet, der mener, det er gået lige stærkt nok, siger DRs journalist Kirsten Rosing.

17 stemmer til regeringen

Da parlamentet i Grønland sidst forhandlede om uran-spørgsmål var uenighederne i Siumut netop blandt udfordringerne.

- Regeringen kan tælle 17 stemmer, men hvis der internt er uenighed i Siumut, og der måske er en eller to stemmer, der ryger der, så står vi altså i en ny situation, siger Kirsten Rosing.

Se hele interviewet med Kirsten Rosing øverst i artiklen. Herunder kan du desuden se DRs reporter Anders Lindemann besøge Geologisk Museum i København til en snak om uran.

Facebook
Twitter