VIDEO Carl og Anne reddede poliobørn i 50’erne: I dag modtog de hæderspris

Knap 64 år efter polio-epidemien i Danmark er to pensionerede læger blevet tildelt en hæderspris for deres indsats under epidemien.

De pensionerede overlæger Carl Eli Olsen og Anne Holten Jensen skulle egentlig bare have holdt et foredrag om polio i Marselisborgcentret i Aarhus.

Men før de overhovedet kom i gang med foredraget, blev de afbrudt af Polioforeningens formand, Janus Tarp, der tildelte dem en hæderspris.

- I tog børnenes liv i jeres hænder og fik dem til at overleve. Tak for jeres indsats, sagde han blandt andet i sin tale.

Kaos, katastrofe og optimisme

I 1952-1953 var Carl Eli Olsen og Anne Holten med til at redde mange børn fra døden i forbindelse med den store polio-epidemi.

Dengang var respiratoren endnu ikke opfundet, så de måtte hjælpe de polio-ramte børn med at trække vejret ved at håndventilere dem døgnet rundt i dagevis.

- Der var en optimistisk stemning, fordi man følte, at man gjorde noget godt. Det var meget kaos og katastrofe, men det var også optimistisk, husker Anne Holten Jensen.

I alt hjalp 260 medicinstuderende – heriblandt altså Carl Eli Olsen og Anne Holten Jensen – 345 polio-ramte patienter med vejrtrækningen, der var lammet af polioen.

Det sidste tilfælde af polio i Danmark er fra 1976.

Se Carl Eli Olsen og Anne Holten Jensen modtage Polioforeningens hæderspris i videoen i toppen af artiklen.