VIDEO Danske piger vinder kæmpe designpris for skraldespand der kan smides væk

To unge iværksætter-piger modtager snart en international designpris for at udvikle en bæredygtig skraldespand af pap. Tidligere har blandt andet Apple vundet prisen.

Der skal ikke længere trampes i skrandespandene for at få plads til de sidste tomme pizzabakker og øldåser på landets festivaler.

De to DTU-studerende Marie S. Berggreen og Heiða G. Nolsøe på henholdsvis 23 og 25 år har nemlig opfundet en skraldespand af bæredygtigt pap, som både kan genbruges eller smides væk, når den er fyldt.

- Det er en helt ny måde at tænke skrald på. Når man sætter den her op, skaber man en 'nudging-effekt', så man hjælper med at gøre rent, siger Marie S. Berggren, der er iværksætter i den lille virksomhed DropBucket.

I liga med kæmpe virksomheder

DropBucket er vandtæt og er designet til ikke at vælte i blæsevejr.

Opfindelsen har netop skaffet dem international opmærksomhed, da pigerne har vundet designprisen Red Dot Award fra Design Zentrum Nordrhein Westfalen.

I slutningen af juni tager de til Tyskland for at modtage prisen, som tidligere er gået til gigantvirksomheder som Apple, Adidas og Audi.

Kæmpe potentiale

Meningen er, at DropBucket skal bruges ved større events og festivaler, hvor der er behov for flere skraldespande. Men designet har også fået blandt andet museer til at stille den miljøvenlige skraldespand frem.

Idéen fik de to iværksættere på første semester på DTU, hvor opgaven hed 'affaldshåndtering i indre by'.

Allerede sidste år var mere end 5.000 DropBuckets opstillet til festivaler og events i hele landet. Og i marts samme år kom færøske P/F Royndin ind i projektet som investor, som har skudt 1,3 millioner kroner i DropBucket.

Pigerne håber deres opfindelse kan blive et enormt hit:

- Der er så mange 'pop-up'-events i hele verden, der mangler de her løsninger, hvor man bare hurtigt kan sætte en skraldespand op, siger Heiða G. Nolsøe.

Se hvordan DropBucket fungerer i videoen over artiklen.