VIDEO Delvist selvkørende lastbiler drøner gennem Danmark

På de danske motorveje kunne man i dag opleve lastbiler, der automatisk holder afstand til hinanden og regulerer hastigheden.

I dag lød startskuddet til et forsøg med delvist selvkørende lastbiler, som minder om noget fra en science fiction-film.

- Der vil være mindre trængsel på motorvejene, og vi kan mindske vindmodstanden, som betyder, at vi sparer brændstof og opnår miljøgevinster. Vi er klar til at høste fordelene, siger Andreas Egense, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Danmark deltager i et EU-projekt, som tester en teknologi, der gør det muligt for lastbiler at holde automatisk afstand til hinanden uden den store hjælp fra chaufførerne.

Lastbilerne kører i kolonne med et mellemrum på kun 11 meter, som er noget mindre end de 44 meter, som Færdselsstyrelsen i dag anbefaler som sikkerhedsafstand. Der er chauffører i hver lastbil, men det er den forreste lastbil, der bestemmer hastigheden, og de øvrige lastbiler vil bremse automatisk, hvis den forreste gør.

- Det er lidt ligesom et lokomotiv med togvogne, lastbilerne er bare ikke fysisk forbundet men i stedet via digital kommunikation, siger Andreas Egense.

- Systemet er sikkert, og teknologien er opmærksom på den øvrige trafik. Derudover sidder hver chauffør altid klar og kan koble sig ud, hvis situationen kræver det.

I forsøget kører lastbilerne på en snorlige linje gennem Europa og gennemfører en tur fra Sverige til Rotterdam i Holland, hvor lastbilerne forventes at ankomme 6. april.

Herhjemme kunne man i dag opleve to kolonner med tre lastbiler, som tilbagelagde i alt 320 km på de danske motorveje på en strækning fra Øresundsbroen, henover Sjælland, Fyn og gennem Jylland til den tyske grænse.

Selvom der i dag var tale om et særsyn, er forhåbningen hos Vejdirektoratet, at teknologien en gang i fremtiden blive en standard i mange lastbiler

- Systemet er snart klar til at blive sendt på markedet, men vi mangler at kigge på regulering og den lovgivningsmæssige side. Det vil måske også kræve en adfærdskampagne målrettet de andre bilister på motorvejene, siger Andreas Egense.