VIDEO Dronningen citerer sin farfar: 'De skulle gå hjem og lave kaffe til Deres mand

Dronning Margrethe genoplivede gamle minder om Kong Christian den 10., da hun holdt tale til danskerne i forbindelse med grundlovsdagen.

Kong Christian den 10. fik en central rolle i Dronning Margrethes tale i forbindelse med Grundlovsdagen, som blandt andet blev fejret på Christiansborg Slotsplads.

Dronningen genoplivede nemlig gamle, sjove minder om sin farfar til stor jubel for de hundredvis af fremmødte, som både jublede, flagede og grinede, da dronningen talte til dem.

- For min farfar var kvinders ligestilling nok nærmest et fremmed begreb, sagde dronningen.

Lykkelig dag for kvinder

Herefter fortalte hun om dengang, hendes farfar havde modtaget et brev fra taknemmelige kvinder, efter han havde underskrevet Grundloven og derved sikret stemmeret til kvinder.

- Under den efterfølgende samtale udbrød en af kvinderne i deputationen stærkt bevæget 'Deres Majestæt, dette er den lykkeligste dag i mit liv', hvortil kongen blot tørt bemærkede 'jeg synes nu hellere, De skulle gå hjem og lave kaffe til Deres mand', sagde dronningen i talen.

Det fik de fremmødte til at bryde ud i jubel og grin og vifte med de medbragte dannebrogsflag højt over hovedet.

Kvinderne kæmpede en sej kamp

Dronningen talte også om den lange og seje kamp, som kvindeorganisationerne stod i spidsen for, og som var med til at sikre stemmeret til kvinder for præcis 100 år siden.

- Overalt i den vestlige verden kæmpede kvinder verden over i disse år for politisk ligestilling, sagde dronningen.

Udover de mange nysgerrige danskere var også repræsentanter for kvindeorganisationerne til stede, ligesom talerne blev overværet af kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, statsminister Helle Thorning-Schmidt og Folketingets formand Mogens Lykketoft.

Se et uddrag af dronningens tale i videoen øverst i artiklen.

Facebook
Twitter