VIDEO Dronningen talte om terror og Tintin til gallamiddag

Både den danske dronning og den belgiske kong Philippe holdt taler ved den fornemme fest på Christiansborg.

Se det klip fra dronningens tale, hvor hun talte om Tintin

Tirsdag aften var der fornem fest på Christiansborg Slot i København. Dronning Margrethe var vært ved et stortslået gallataffel i anledning af det belgiske statsbesøg.

Aftenens æresgæster var det belgiske regentpar, kong Philippe og dronning Mathilde, der ankom som de sidste til festen - helt som traditionerne foreskriver.

Aftenen var i det hele taget traditionsrig, blandt andet begyndte selve middagen med en tale af dronning Margrethe til sine belgiske gæster.

Her fik dronningen både nævnt terror og Tintin. Førstnævnte ved at mindes de døde efter terrorangrebet i den belgiske hovedstad, Bruxelles, for et år siden.

- Den 22. marts sidste år var vi alle chokerede over det gruopvækkende terrorangreb i Bruxelles, og vi sørgede alle det meningsløse tab af menneskeliv. I aften vil jeg gerne udtrykke oprigtig medlidenhed med ofrene og deres pårørende og alle belgierne. I denne ånd står Danmark og Belgien sammen i kampen for tolerance og respekt, frihed og demokrati, sagde dronning Margrethe.

Dronningen kom også ind på den belgiske tegneserie-helt Tintin - det skete, da hun talte om, at en dansk dreng, der vandt en jordomrejse tilbage i 1928, muligvis var forbillede for den populære helt.

- Ingen kan tale om belgisk bidrag til kunst og kultur uden at huske Hergé. Hans dejlige bøger om Tintin og hans hund Terrie og Kaptajn Haddock, og alle de andre dejlige figurer er velkendte og elskede overalt. Men ikke mange mennesker ved, at Hergé kan have været inspireret til hans globetrotter-hovedperson af noget, som fandt sted i København i 1928, lød det blandt andet fra dronningen.

Danskerne er lykkelige

Efter majestætens tale og den belgiske nationalmelodi blev det kong Philippes tur til at holde tale.

Han havde fokus på det tætte bånd mellem Belgien og Danmark, og ikke mindst på hvorfor danskerne er blandt de lykkeligste folk i verden.

- Danmark bliver ofte betragtet som et af de lykkeligste lande i verden, fordi I formår at kombinere fortid og fremtid, og fordi samfundet er bygget på en høj grad af tillid. Tillid mellem mennesker og mellem institutioner. I nutidens verden er det vigtigt at huske værdien af tillid. Fordi ingen kan være lykkelige uden tillid. Intet samfund kan fungere, og intet demokrati kan lykkes uden det, sagde kongen blandt andet.

Efter de to taler var der så middag, hvor menuen blandt stod på rokkevinge-roulade med ramsløg, oksemørbrad, svampetærte og kumquat-fromage.

Tætpakket program i morgen

I morgen fortsætter statsbesøget, og der er fuldt program for kong Philippe og dronning Margrethe, der skal rundt i København med det danske kronprinspar.

Programmet deles op i et herre- og et dameprogram, indtil de mødes klokken 15:15 på Cinemateket i indre København.

Forinden har kronprins Frederik og kong Philippe været på besøg på Københavns Rådhus, hos Dansk industri og til forretnings-frokost på Hotel Marriott, inden de besøger BaneDanmarks ”Trafiktårn Øst”.

Dronning Mathilde og kronprinsesse Mary skal i samme periode besøge Amager Fælled Skole, FN Byen og til en såkaldt arbejdsfrokost på Amalienborg.

Onsdag aften er der såkaldt returmiddag på Den sorte diamant – her siger kong Philippe og dronning Mathilde tak for et godt statsbesøg.

Se klippet om Tintin fra dronning Margrethes tale i videoen øverst her i artiklen.

  • Talerne i fuld længde:

  • Du kan læse hele kong Philippes tale (på engelsk) her

  • Læs hele dronning Margrethes tale (på engelsk) her

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter