VIDEO Efter 30 år lykkedes det: Vikingeskib sejler og har lagt til kaj i Roskilde

I 1987 sank det norske vikingeskib Saga Oseberg efter 20 sekunders sejlads. Nu har det krydset Skagerrak.

Vikingeskibet, som ikke kunne sejle, har netop sejlet fra Oslo til Roskilde. Kom en tur med ombord: Klik på play.

Selvom der kun er tale om en rekonstruktion af vinkingeskibet Saga Oseberg fra år 820, var det alligevel en lille sensation, da det lykkedes skibet at sejle fra Oslo til Roskilde.

- Den klarer det sådan set meget godt, siger Vibeke Bischoff, der er skibskonstruktør på Vikingeskibsmuseet i Roskilde og derfor sejlede med på vikingeskibet.

Det originale vikingeskib anses for at været et af de vigtigste fund fra vinkingetiden, fordi det er yderst velbevaret. Derfor forsøgte man allerede i 1987 at lave en rekonstruktion af den gamle båd.

Resultatet var dog skuffende, for skibet sank efter blot 20 sekunders sejlads.

Forkert rekonstruktion skabte myte

Da vikingeskibet ikke kunne sejle, konkluderede man, at det formentlig aldrig havde været meningen, at det skulle kunne sejle.

Udgravninger havde nemlig vist, at vikingeskibet var blevet brugt til en begravelse for to højtstående kvinder, hvor en af dem muligvis havde været dronning.

- Der var alt muligt dyrebart udstyr ombord på skibet, som man kunne tænkes at få brug for i Valhalla. Der var telte, slæder og tekstiler, siger Vibeke Bischoff.

Efter at have studeret skibet igen kunne eksperter fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde dog konkludere, at det havde været samlet forkert, og derfor forsøgte man sig igen.

Denne gang lykkedes det, og i går lagde den nye rekonstruktion af vikingeskibet Saga Oseberg til kaj i Roskilde.

Se videoen i toppen af artiklen, og kom med ombord på vikingeskibet Saga Oseberg.

FacebookTwitter