VIDEO Eksperter: Sådan kommer du ud af ensomhed

En måde at bearbejde ensomhed kan være ved at genoptage kontakt til tidligere sociale relationer, siger ekspert.

Voksne ensomme har ofte følt sig alene hele livet. Det viser en analyse fra Mary Fonden, hvor 20 ensomme voksne i alderen 30-60 blevet interviewet om deres ensomhed.

Undersøgelsen er lavet med hjælp fra Ensomme Gamles Værn. Formålet er at kortlægge, hvor roden til voksnes ensomhed skal findes og dermed også, hvordan de bedst muligt kan hjælpes videre i livet.

- Det lykkes for nogen at komme ud af ensomheden, og det kan for eksempel være igennem terapi, så man får nogen til at se anderledes på sig selv og ens omverden, så man ikke er så bange for at nærme sig andre mennesker, siger Christine Swane, der er direktør for Ensomme Gamles Værn, som er en forskningsorienteret, humanitær fond.

Christine Swane foreslår også livsnettet.dk, som er en landsdækkende non-profit forening, der henvender sig alle, der gennemgår svære perioder eller livsforandrende omstændigheder.

- Der kommunikerer man med andre personer i samme situation, fortæller hun.

Træk på tidligere relationer

Ifølge Rikke Lund, der er lektor på Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet, er det en god idé at kigge bagud, hvis man vil sin ensomhed til livs.

- Det er oplagt at forestille sig, at det vil hjælpe at opretholde kontakt eller genoptage kontakt til tidligere sociale relationer. Eventuelt kan man gå ud og prøve at indgå nogle nye, men al forskning tyder på, at det har en særlig stor betydning at trække på dem, der tidligere har været i ens liv, siger hun.

Familiemedlemmer kan for eksempel sagtens indgå i disse relationer.

- Men det kommer meget an på, hvilket forhold man har til sin familie, for har man et meget anstrengt og konfliktfyldt forhold til sin familie, så er det ikke nogen god idé, siger Rikke Lund.

Hver tiende mangler venner

Tal fra sundhedsprofil 2010 viser, at hver tiende voksen sjældent eller aldrig ser venner, og det kan få alvorlige konsekvenser senere i livet.

Regeringen offentliggjorde for nylig en 10-års-plan, der blandt andet har som mål at reducere ensomheden med 10 procent.

Se de to eksperter Christine Swane og Rikke Lund fortælle, hvordan man kan bearbejde ensomhed, i videoen i toppen af artiklen.

FacebookTwitter