VIDEO Endelig! Pandaerne er officielt flyttet ind i deres nye hjem

Dronningen var blandt gæsterne, da Mao Sun og Xing Er i dag fik deres pandaanlæg indviet.

Det er sjældent, at dronning Margrethe må indtage en rolle som statist, men det var tilfældet her til aften, hvor to sort-hvide bjørne løb med al opmærksomheden.

I København Zoo var det kongelige overhoved blandt en stribe prominente gæster til åbningen af det pandaanlæg, der fremover skal huse Mao Sun og Xing Er.

De to pandaer blev i dag for første gang vist frem for pressen, og ifølge Zoologisk Haves personale har de taget godt imod deres nye hjem, og de gnasker bambus med stor appetit.

  • Pandaen Mao Sun og poserer for fotograferne i sit nye anlæg i Zoologisk Have i København, der i dag blev indviet officielt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Xing Er er den kvindelige del af af pandaduoen, og forhåbningen er, at de på et tidspunkt tager en pause fra bambusgnaskeriet og parrer sig. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Anlægget er udformet som en stor yin-yang figur, der både giver mening som farvemæssig og kinesisk reference, men som samtidig rummer en mængde praktiske fordele for både pandaer, publikum og personale. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Dronning Margrethe var med til indvielsen. Hun havde selskab af kronprinsesse Mary fra den kongelige familie. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Arkitekt Bjarke Ingels (tv.) ejer tegnestuen BIG, der har tegnet anlægget, der i alt har kostet 160 millioner kroner at bygge. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Dronning Margrethe klippede båndet til pandaanlægget efter taler fra blandt andre kultur- og kirkeminister Mette Bock, zoo-direktør Bengt Holst og den kinesiske ambassadør. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • København Zoo håber på, at pandaerne kan tiltrække 15 procent flere besøgende. De skal være med til at finansiere den million dollar, som haven skal betale i leje årligt for bjørnene. Merchandise i alle former ligger klar til at offentligheden fra i morgen også kan tage de sort-hvide dyr i øjesyn. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Der var masser af presse til stede ved indvielsen, der også blev fulgt af flere journalister og fotografer fra Kina. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Uden for København Zoo demonstrerede en gruppe imod Kinas behandling af Tibet og den danske udenrigspolitik over for stormagten. (Foto: © Claus bech, Scanpix)
1 / 9

Forskningsprojekt også skudt i gang

Blandt gæsterne var også kronprinsesse Mary, arkitekten Bjarke Ingels, hvis tegnestue BIG har været bygningsarkitekt på det nybyggede og 160 millioner kroner dyre pandaanlæg, samt den kinesiske ambassadør.

Med åbningen af pandaanlægget blev også det dansk-kinesiske pandaforskningsprojekt, hvis officielle betegnelse er Sino-Denmark Giant Panda joint research cooperation, lanceret officielt.

Gæster i København Zoo kan opleve pandaerne fra i morgen, torsdag d. 11. april, klokken 9.