VIDEO Feras er flygtet fra Syrien: Tre år siden jeg sidst fik lægetjek

Feras Hussain Al Khatib har boet i Grenaa i ni måneder, men har stadig ikke fået den helbredsundersøgelse, som kommunerne ellers har pligt til at tilbyde.

Et lille dannebrogsflag troner på reolen hjemme i Feras Hussain Al Khatibs lejlighed. Familien er flygtet fra Syrien og er dybt taknemmelige over, at de nu har adresse i Grenaa.

Men én ting mangler. Feras Hussain Al Khatib er efter eget udsagn ikke blevet tilbudt et helbredstjek af kommunen, selvom det nu er over seks måneder siden, det skulle være sket.

- Jeg vil gerne vide noget om mere om, hvordan mit helbred har det. Det er mere end tre år siden, jeg sidst har fået et grundigt lægetjek. Der var jeg stadig i Syrien, siger han.

Bekymret for børnene

Feras Hussain al Khatibs fik godkendt sin ansøgning om familiesammenføring, og hans kone og parrets tre børn kom til Danmark for få uger siden.

Heller ikke de er endnu blevet tilbudt et helbredstjek.

Fakta: Sådan undersøges flygtningenes helbred

Når flygtninge er i asylcentret, undersøger læger, om de har sygdomme, der kræver øjeblikkelig behandling, og børn bliver vaccineret.

Får en flygtning asyl, skal kommunen tilbyde en sundhedsundersøgelse inden for tre måneder. Det er frivilligt, om man vil deltage.

Undersøgelsen er grundigere end på asylcentrene og ser både på fysiske og psykiske sygdomme, der kan gå ud over arbejdsevnen.

Samtidig tager lægerne for eksempel blodprøver, hvor man kan spotte smitsom leverbetændelse og tuberkulose.

Familiesammenførte og kvoteflygtninge kommer direkte til kommunerne og har derfor alene mulighed for at få det kommunale sundhedstjek.

Kilde: Røde Kors og socialoverlægen i Aarhus

Imens tænker forældrene på, hvordan flere år i det krigshærgede land har påvirket børnenes helbred:

- De har levet under krigen i Syrien, og de har ikke haft nok at spise, og maden har ikke været god nok, så jeg er lidt bekymret for deres sundhedstilstand, siger Feras Hussain al Khatib.

Bekymringen omfatter også hustruen Saanaa Hassan Almousa, der tidligere har været syg af tyfus.

- Vi vil gerne have lavet et helbredstjek af både hende og børnene, så vi er sikre på alt er ok nu, siger han.

Bange for ikke at kunne forstå lægen

Feras Hussain al Khatib både taler og forstår engelsk. Han anerkender, at familiens sundhed grundlæggende er deres eget ansvar.

Han har dog ikke selv kunnet ringe til lægen og bestille en tid til et tjek, forklarer han:

- Jeg er stadig bekymret for, at lægen måske misforstår mig, eller at jeg måske misforstår ham, siger han og forklarer, at han håber, at en af kommunens familievejledere vil tage med dem til undersøgelserne.

Kommune: Der kan ske misforståelser

I Norddjurs Kommune ønsker de ikke at udtale sig konkret om, hvorvidt Feras Hussain al Khatib er blevet tilbudt en helbredsundersøgelse eller ej.

I en mail til DR, lyder det fra arbejdsmarkedsdirektør Michael Engelsbæk, at man generelt tilbyder nye flygtninge en helbredsundersøgelse inden for de første tre måneder efter ankomsten til kommunen, sådan som der står i loven.

- Alligevel kan der forekomme situationer, hvor der sker misforståelser, skriver han.