VIDEO Flygtning i arbejde: Jeg lærer dansk, når jeg snakker med danskere

Flygtninge skal i arbejde, før de kan dansk, lyder det fra regeringen. God ide, siger en flygtning, der arbejder i Bilka.

I Bilka sætter Gebretinsae Abai konserves på hylderne, han fylder supermarkedets nyeste ration af koldskål i køleboksen og stabler kakaomælk i meterhøje søjler.

Og så er han faktisk også i gang med at lære dansk.

For selvom om Gebretinsae Abai kun har været i Vejle siden september 2014, og derfor kun kan meget lidt dansk, så er han kommet i virksomhedspraktik i Bilka i Vejle, som en del af den såkaldte Vejle-model.

Her skal flygtninge i virksomhedspraktik, før de kan snakke dansk.

Regeringen håber på hastebehandling

Og det er udelukkende positivt, lyder det fra Abai.

- Jeg lærer om Danmark og de danske traditioner. Og hvis der er noget, jeg ikke forstår, så kan mine kollegaer tale engelsk til mig, siger Gebretinsae Abai til DR Nyheder.

Modellen med at sende flygtninge, der endnu ikke mestrer det danske sprog, i arbejde er en essentiel del af forslaget til en ny integrationslov, som regeringen håber at få hastebehandlet.

Alle kommuner skal gøre som Vejle

Fremover skal alle kommuner i Danmark gøre som i Vejle, så de nytilkomne straks får erfaring med arbejdspladskultur og det danske sprog i praksis. I regeringens udspil er der dog minimum 10 timers praktik, hvor Vejle i dag giver 15 timer om ugen.

Ifølge beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) vil regeringen have loven til at træde i kraft allerede fra 1. juli, og derfor haster det med at få den behandlet i Folketinget.

Se i videoen øverst i artiklen, hvorfor de i Bilka i Vejle er glade for Vejle-modellen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter