VIDEO Gå aldrig tilbage til en fuser: Her er brandmandens fyrværkeri-tips

Simple sikkerhedsregler kan forhindre alvorlige ulykker med fyrværkeri, fortæller indsatsleder i Redningsberedskabet.

Nytårsaften fejres altid med smukke raketter og højlydte heksehyl, der skyder det nye år igang.

Men hvert år er der som bekendt også mange, der kommer alvorligt tilskade med fyrværkeri - meget ofte fordi, det bliver håndteret forkert:

- Jeg har oplevet at folk har fået sprunget fingre eller hele hænder af ved at have holdt fyrværkeriet i hånden, siger Lars Emil Blok, som er brandmand og indsatsleder i Redningsberedskabet.

Brug sikkerhedsbriller

Han understreger, at brugen af sikkerhedsbriller fortsat er det vigtigste råd for at undgå skader.

- Det er typisk, at folk holder fyrværkeriet i hånden, eller lader det ligge på jorden, så det flyver op i hovedet på andre mennesker. Fyrværkeriet skal stå fast, så det ikke vælter, siger Lars Emil Blok.

Billedet viser de beskyttelsesbriller, som en dreng på 10 år havde på da nogle andre børn smed et heksehyl efter ham på en legeplads sidste nytår. Han fik 1. og 2. grads forbrændinger i ansigtet og håret svitset af. Heldigvis ser det ud til at synet ikke er skadet. (© DR)

De hyppigste ulykker sker blandt andet når folk tænder et nytårsbatteri forkert. Nogle tænder fejlagtigt hurtiglunten, hvorefter batteriet går af øjeblikkeligt. Andre bruger flasker til at affyre raketter fra.

- Men flaskerne vælter altså ofte. Brug derfor altid en holder til raketterne eller et rør, der sidder fast i jorden, siger Lars Emil Blok.

I videoen over artiklen demonstrerer indsatslederen, hvordan han mener fyrværkeri bør håndteres.