VIDEO Gps'en hjælper Helle på 58 med at leve sit aktive liv

Uden en gps kunne Helle Bau med demens hverken cykle eller løbe de ture, der gør hende glad.

- Den er fantastisk den gps.

Så klar i mælet er 63-årige Kjeld Jensen, der er gift med Helle Bau, der lider af demens.

58-årige Helle Bau fik i marts sidste år en barsk besked af lægerne. Beskeden til den aktive kvinde lød på Alzheimers. Med sygdommen fulgte også demens.

GPS'en giver frihed

Få måneder efter diagnosen fik Helle Bau dog en gps af Ballerup Kommune. Gps'en kan hun tage med sig rundt, når hun cykler fra hjemmet i Måløv til København 20 kilometer væk eller løber ture i Hareskoven nær parrets hjem.

- Helle føler en frihed ved, at hun kan gøre de her ting, og jeg føler mig tryg herhjemme, når jeg kan se, at hun er på rette vej, siger hendes mand Kjeld Jensen.

Han kan nemlig følge Helles færden på en computerskærm hjemme i køkkenet, og han er ikke i tvivl om, at gps'en er altafgørende for, at Helle Bau kan opretholde sit aktive liv.

- Uden gps'en kunne hun ikke selv cykle ind til byen eller løbe ture i skoven, siger han.

Flere demente får gps

67 kommuner landet over tilbyder deres demente borgere at få en gps. For få år siden var det kun i helt særlige tilfælde, at en dement kunne udstyres med en gps, men en lovændring i 2010 lempede reglerne, og nu er en gps blevet et almindeligt hjælpemiddel, som plejecentre og kommuner kan tage i brug - til stor glæde for de demente.

Helle Bau er også rigtig glad for den lille digitale dims i rygsækken.

- Det er godt at have den med, så behøver jeg ikke være bange for, at jeg ikke kan finde vej, siger hun.

Se hele indslaget med Helle Bau og Kjeld Jensen øverst.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk