VIDEO Her får Peter Madsen sin dom

Ubådsbygger Peter Madsen blev i dag idømt livsvarigt fængsel for mordet på Kim Wall.

- Thi kendes for ret: Tiltalte straffes med fængsel på livstid.

Sådan lød det klokken 13 i Københavns Byret, da dommer Anette Burkø afsagde dom i sagen mod ubådsbygger Peter Madsen i Københavns Byret.

Både den juridiske dommer og de to domsmænd var enige om, at 47-årige Peter Madsen skulle have fængsel på livstid, hvilket er den hårdeste straf, man kan få.

Han blev både fundet skyldig i drab, seksuel mishandling og usømmelig omgang med lig.

Peter Madsens forsvarer har oplyst, at dommen ankes.

Begrundelsen for livstidsdommen er blandt andet, at Peter Madsen flere gange har skiftet forklaring om, hvad der skete med den svenske journalist Kim Wall i ubåden Nautilus.

- Der er tale om et kynisk og planlagt seksuelt overgreb og drab af særdeles brutal karakter på en tilfældig kvinde, der i forbindelse med sit journalistiske arbejde havde taget imod et tilbud om en sejltur i tiltaltes ubåd, sagde Anette Burkø.

Sjælden livstidsdom

Det hører til sjældenhederne, at man idømmes livsvarigt fængsel for ét mord. Det fortæller Lasse Lund Madsen, professor i strafferet ved Aarhus Universitet.

- Hvis der nogensinde skulle komme en sag, hvor det kom på tale på trods af, at der i gåseøjne kun er ét drab, så var det vel i en sag af den her karakter, siger han.

Der findes ifølge professoren tre grunde til, at Peter Madsen i dag blev idømt livstid på trods af, at han ikke er dømt tidligere, eller der ikke er andre forurettede i sagen.

- Et meget groft drab, en meget bestialsk og grov form for seksuel misbrug af torturlignende karakter, og så har det været planlagt, forklarer han.

Kamera i retten

Ligesom det hører til sjældenhederne, at der idømmes livstid i retssager med én forurettet, er det også kun i få sager, at der filmes under domsafsigelsen.

Det er forbudt at tage billeder og at optage video og lyd under retsmøder. I visse tilfælde kan der dog gives tilladelse til, at der optages med et enkelt kamera under domsafsigelsen, der så deles med andre medier.

I dette tilfælde var det TV2, der havde en aftale med Københavns Byret om at optage en del af domsafsigelsen.

Én af de seneste gange, hvor der blev optaget en domsafsigelse, var, da en 17-årig pige blev idømt otte års fængsel i Kundby-sagen.

I videoen øverst i artiklen kan du se dommer Anette Burkø læse en del af dagens dom op.