VIDEO Her lå den 1500 år gamle jernalderborg

Det ligner mest en øde mark langt ude på landet. Og det er det også. Men marken var for over 1500 år siden hjemsted for en jernalderborg.

Der er ikke meget at se på den vindblæste mark lige vest for Nyborg. Men hvis man kniber øjnene sammen, kan man måske forestille sig, at her for over 1500 år siden lå en vaskeægte jernalderborg.

Borgen hed Gammelborg, og selvom området stadig bærer navnet, så har historikere og arkæologer i flere hundrede år ikke været helt sikre på, hvor borgen præcis lå. Indtil i dag.

- Selvom man siden 1500-tallet har haft optegnelser på, hvor borgen kan have ligget, så var det faktisk først sidste år, vi besluttede os for at se, om det var rigtigt. Og det var det, siger museumsdirektør for Østfyns Museer, Erland Porsmose.

Tilflugtsborg

Gammelborg var i 500-tallet konstrueret af fire meter høje træpalisader, der omkransede et område svarende til fem fodboldbaner. Borgen var nemlig en tilflugtsborg, hvor lokalbefolkningen kunne søge ly for fjendens angreb.

- Borganlægget kunne rumme op til de godt 3.000 mennesker i området samt både kvæg og alt andet, der kunne kravle og gå. Imens gik gik krigerne rundt i de nærliggende byer for at samle hæren, så man kunne forsvare sig, fortæller Erland Porsmose.

Se hvor den gamle jernalderborg lå for 1500 år siden i videoen over artiklen.

Facebook
Twitter