VIDEO Her tager majestæten en gyngetur ved sit sommerslot

Dronning Margrethe viser rundt på Gråsten Slot, der er indbegrebet af ferie for hele den kongelige familie.

Den er svær at ignorere. Eksplosionen af farver i den have, der omgiver Gråsten Slot.

Rød, pink, lilla, orange, gul, hvid og det midtimellem.

Haven, der kan få enhver parcelhushave til at visne, er dronning Margrethes mors værk. Noget af det første, dronning Ingrid plantede, var det store staudebed uden for spisestuens vinduer, hvor gardere taktfast passerer forbi. Først den ene vej. Så den anden.

- Hun elskede blomster, husker majestæten om sin afdøde mor.

(Foto: Nordisk Film TV © dr)

Dronning Margrethe viser rundt i stuerne på slottet og i den tilhørende slotshave i mandagens afsnit af ’Dronningens slotte’.

Hun er kommet her hver sommer, siden hun var helt lille.

- Ens barndoms sommerhjem er der ikke noget, der kan måle sig med, når man har haft en dejlig barndom, siger hun i programmet.

Der har altid været gynger i haven, selvom de ikke altid har været placeret foran det lille hus, der oprindeligt var en gartnerbolig, og i dag er et sted, man kan opholde sig – og gå i ly for regnvejret.

- Det bliver man vistnok ikke for gammel til

Dronningen kan ikke dy sig for at tage en gyngetur, som hun har gjort så mange gange før.

- Det bliver man vistnok ikke for gammel til, indrømmer hun, mens hun svinger frem og tilbage, og tordenskraldet i det fjerne endnu ikke har fået hende, hofdamen og kameramanden til i al hast at søge tørvejr.

- Fy da føj, udbryder dronningen under flugten.

Gråsten Slot ligger i Sønderjylland – ikke langt fra den tyske grænse. Dronningen er glad for at komme der, og Sønderjylland og landsdelens historie er efterhånden kommet ind under huden på hende og den kongelige familie, fortæller hun.

Dronning Margrethe har fire slotte, hun benytter som bolig. Gråsten er et af dem, men er ikke en residens på samme måde som Amalienborg eller Fredensborg.

Slottet blev i 1935 foræret af den danske stat som sommerbolig til dronning Margrethes forældre, daværende kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid. Her har aldrig været officielle besøg, men den årlige sommerfotografering af den kongelige familie finder ofte sted foran slottet.

Du kan se ’Dronningens slotte – Gråsten Slot’ mandag klokken 20 på DR1.

(Foto: Grafik: Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)