VIDEO: Jagerpilot fortæller om luftkrigen over Libyen

At være dansk jagerpilot kan ikke sammenlignes med Top Gun og Tom Cruise. Det fastslår dansk jagersoldat, der fortæller om luftkrigen over Libyen i 2011.

Om to døgn vælger USA ny præsident. Vi har derfor rykket studiet til Washington, hvor vi følger slutspurten i kampen om verdens mest magtfulde job. Værter: Kim Bildsøe Lassen og Ask Rostrup.

I denne uge er det et år siden, at de danske jagerpiloter vendte hjem fra krigen i Libyen.

Den første jagerpilot med dansk flag på skulderen, der lettede fra basen i Sicilien for at flyve indover det krigsplagede Libyen i november 2011, hedder.

I den nye bog "I forreste række" fortæller han for første gang historien om luftkrigen over Libyen, som han deltog i gennem 18 uger.

- Vi fløj og arbejdede mere eller mindre i døgndrift, så på den måde var det ekstremt intenst, fortæller Martin Walldén Jespersen.

Benhårdt arbejde

Han mener, at mange mennesker tænker på Tom Cruise og Top Gun, når de hører ordet jagerpilot, men virkeligheden er en anden, fastslår han:

- Det er jo et benhårdt arbejde, hvor man har ansvaret for dyrt materiel, men endnu vigtigere for sit eget liv og de mennesker nede på jorden.

I de syv måneder Danmark var engageret i Libyen, kastede danske jagerpiloter 923 bomber, og det har svirret med rygter om civile tab. Men Martin Wallden Jespersen er stadig overbevist om, at de danske piloter har handlet efter bogen.

I dag er han stolt over indsatsen, og oplevelserne fra krigen har han taget med sig.

- Det at være i krig og kaste bomber ned mod militære mål og soldater, det er ikke en rar ting. Det bliver det aldrig, siger han.

Facebook
Twitter