VIDEO Jean og Benjamin sidder inde for hash og afspresning: Nu læser de jura i lukket fængsel

Hver onsdag mødes indsatte og jurastuderende i det lukkede fængsel på Søbysøgård, hvor der undervises i kriminalitet, straf og forebyggelse - til glæde for begge parter.

Siden 1997 er flere end 30.000 amerikanske indsatte blevet undervist i psykologi, matematik og jura sammen med unge universitetsstuderende under projektet Inside/Outside.

Det projekt er nu kommet til Danmark.

I februar indledte Statsfængslet på Søbysøgård og Syddansk Universitet et samarbejde, og hver onsdag bliver undervisningen i kriminalitet, straf og forebyggelse nu flyttet ind i det lukkede fængsel.

Halvdelen af klassen er jurastuderende, mens den anden halvdel er indsatte.

- Forskning viser, at uddannelse er et af de tiltag, der kan mindske tilbagefald til kriminalitet. Så det handler om at bidrage til det indenfor det område, siger Linda Kjær Minke, der er kriminolog ved Syddansk Universitet og i flere år har kæmpet for at få Inside/Outside-projektet til Danmark.

Man skal forstå sin egen kriminalitet

To af de indsatte, der deltager i jura-undervisningen. er Jean Pierre og Benjamin Jensen.

Jean Pierre afsoner en mangeårig hash-dom og har været ind og ud af danske fængsler fire gange, mens Benjamin Jensen afsoner en dom på tre år for afpresning.

- Jeg meldte mig til projektet for at få noget mere viden om det, som man sidder her for. Og så tænkte jeg også, at der kom folk udefra, og det ville jeg gerne være en del af, fortæller Benjamin Jensen.

- Der er så mange facetter i, at man forstår kriminaliteten meget bedre. Man forstår også sin egen kriminalitet, supplerer Jean Pierre.

Se hvad de indsatte, Jean Pierre og Benjamin Jensen, og de to jurastuderende Alia Keloilat og Rikke Schmidt Hansen synes om at deltage i projektet Inside/Outside i videoen i toppen af artiklen.