VIDEO Kasper venter på en ny nyre: Uvisheden er vildt svær

Kasper Friis på 25 år lider af en sjælden blodsygdom og står på venteliste til en ny nyre. Han synes, man bør være født organdonor.

- Jeg er meget, meget træt generelt – også når jeg ikke er i dialyse. Det ville give mig helt vildt meget livsglæde og livskvalitet at blive transplanteret og kunne komme i gang med mit liv igen, fortæller Kasper Friis.

Kasper Friis ligner en hvilken som helst anden 25-årig ung mand.

Men han bruger hver dag tre timer på Rigshospitalet, hvor en maskine renser hans blod.

Det har han gjort hver dag i de fire år, han har været syg.

Kasper lider nemlig af en meget sjælden, autoimmun blodsygdom, som har gjort, at begge hans nyrer er holdt op med at fungere. Derfor skal dialysemaskinen rense hans blod, indtil Kasper får en ny nyre.

Men hvornår det sker, ved Kasper Friis ikke. Han står, sammen med 444 andre, på venteliste til et nyt organ og kan når som helst blive ringet op med beskeden om, at han skal transplanteres.

- Det er den der uvished. Det er svært – det er vildt svært. Mens vi sidder her, kan de kan ringe til mig og sige ”Kasper, skynd dig ind på Riget, vi har en nyre til dig.” Men der kan også gå ti år, siger han.

I dag kan alle danskere selv vælge at tage stilling til, om de vil være organdonorer. Det gør de ved at tilmelde sig Donorregistret. Det har 920.000 danskere indtil videre gjort, svarende til 20 procent af befolkningen over 18 år.

Kasper Friis håber, at man i stedet vendte diskussionen rundt.

- Min personlige holdning er, at jeg synes, man skal være født organdonor. Og så når man fylder 18 år, skal man kunne sige, at det har jeg ikke lyst til at være længere, eller det vil jeg fortsat rigtig gerne, siger han.

- Det er jo ikke fordi, du er et dårligt menneske, fordi du siger, det har jeg ikke lyst til.

DR-programmet 'Langt fra Borgen' handler i aften om organdonation. Se med klokken 21:55 på DR1.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter