VIDEO Kaspers webcam blev hacket: Bagmænd krævede 20.000 kroner for intime billeder

Uden at ane uråd blev Kaspers webcam hacket, hvorfra bagmændene i flere dage fulgte selv hans mest intime bevægelser.

En fredag aften i august sidste år modtog Kasper et videoopkald på sin computer, som han lå og så en film på. Foran sig så han to filippinske mænd, der sad og grinte i en sofa, og ikke ville ham noget godt.

Først sendte de ham linket til en identisk kopi af hans Facebook-profil og derefter en række billeder af Kasper selv, taget med hans eget webcam, som de havde hacket.

- Først kan jeg ikke helt forstå, hvad de sker, men så går det op for mig, at de vil have penge for ikke at distribuere de her billeder, de har taget af mig i løbet af de sidste par dage, forklarer Kasper, hvis efternavn er kendt af redaktionen.

Se interview med Kasper i videoen i toppen af artiklen.

Lem var fremme

Billederne af Kasper viste ham i alle dagligdagens facetter.

- Der var både nogen, hvor jeg lå og så film, og der var også nogen, hvor mit lem var fremme - så det var hele paletten, de havde optaget, forklarer han.

- Heldigvis var der ikke nogen af både mit skridt og mit ansigt. Havde der været det, tror jeg, at jeg havde været rigtig bange.

Forlangte 20.000 kroner

De to mænd krævede 20.000 kroner for ikke at sprede billederne til alle hans venner på Facebook. Et beløb, som Kasper dog fik forhandlet ned til 1.500.

Under forhandlingen brugte Kasper tiden til at ændre sine adgangskoder til hans sociale profiler og forklare de nærmeste omkring ham, hvad der var sket.

Da han var blevet enige med afpresserne om prisen, fik han bildt dem ind, at han ikke kunne lave en overførsel før dagen efter - en lørdag.

Politi: Ignorer dem

Lørdag gik Kasper så til politiet. De kunne ikke gøre noget aktivt, da Skype-kontoen var filippinsk og altså en sag for filippinsk politi.

I stedet blev han anbefalet at ignorere hackerne og deres krav.

- De sagde, at man bare skulle ignorere dem, for så ville det gå over, for de arbejdede med panikken og håbede, at der var nogen, der blev så angstprovokerede af det, at de betalte med det samme, og så gik de videre til næste offer, forklarer han.

Kasper valgte at følge rådet og lod også afpresserne forstå, at han havde forklaret hele situationen for sin omgangskreds. Dermed havde hackerne ikke længere nær så meget at forhandle med.

- Det tror jeg, at de forstod. Så sagde jeg held og lykke med deres forretningsplan, og så hørte jeg ikke fra dem igen.

Webcam er tapet til

Kasper ved ikke, om billederne er endt på en eller anden obskur hjemmeside. Han tror det dog ikke, for de var, som han siger, ikke ret pæne.

Han synes stadig, det er skræmmende, at fremmede kunne få adgang til hans liv gennem hans bærbare computer, som han bruger til alt - lige fra at se tv, til at læse nyheder og i forbindelse med studiet.

- Man bliver utrolig skræmt, for det var jo ikke meningen, at der var nogen, der skulle kunne se, hvad man rendte rundt og lavede i ens privatliv.

I dag er hans webcam tildækket af et stykke tape, og han har skruet op for privatlivsindstillingerne på de sociale medier, hvor han har en profil.

- Jeg har da lært, at man ikke skal dele alt, og den her selvprofilering, som folk har en tendens til på nettet, er jeg da blevet lidt mere bevidst om, forklarer han.

- Så noget godt er der da kommet ud af hele den her episode.

Se interview med Kasper i videoen i toppen af artiklen.

Har du haft en oplevelse, der kunne minde om Kaspers eller kender noget til kriminalitetsformen, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til Afpresning@dr.dk.

Facebook
Twitter