VIDEO Kom med i luften med et af de originale krigsfly fra D-dagen

Danske Kenneth Maigaard ejer et Piper L-4 Grasshopper-fly, som blev brugt under D-dagen for 70 år siden.

fly_ddag_tilweb_drdkjaja

I dag er det præcis 70 år siden, at de allierede styrker slog til i Normandiet med kampfly og bomber i Operation Overlord på D-dagen. En krigsaktion, der var en historisk og afgørende faktor for at få knust nazismen, og som fredag bliver mindet over hele verden.

Men den danske flyentusiast og pilot Kenneth Maigaard mærker - helt bogstaveligt talt - historiens vingesus en smule tydeligere end de fleste andre.

Han er nemlig ejer af et af de originale, aktive krigsfly, der var med under invasionen for 70 år siden.

D-dag

6. juni 1944 kaldes D-dag.

Det er begyndelsesdagen

- Det er nærmest et familiemedlem. Det er min elskerinde. Den har så meget passion og sjæl. Når jeg sætter mig ind i den, er vi bare ét, mig og flyvemaskinen, siger Kenneth Maigaard til dr.dk.

Udspionerede fjenden

Flyet blev dengang blandt andet brugt til at observere og udspionere fjenden, men Kenneth Maigaard har fået det restaureret, så det både ligner og flyver ligeså godt som under krigen.

- Det er en vildt stor mulighed, en gestus uden lige, at få lov at flyve et fly, der er så gammelt på denne historiske dag, siger han.

Flyets model er en Piper L-4 Grasshopper, og er produceret i 1943 i USA. Det amerikanske luftvåben, US Airforce, har bekræftet overfor Kenneth Maigaard, at flyet er ægte, og at det har været i brug under Operation Overlord.

- Hvis man nu kunne spole tiden tilbage, så ville hun kunne fortælle mig, hvad hun havde oplevet de sidste 70 år som krigsfly, siger Kenneth Maigaard.

Kom med ud og flyve i Kenneth Maigaards originale fly fra D-dagen, i videoen øverst i artiklen.