VIDEO Kræftsyge Bjørk Ellegaard holdt virtuel jul

Fra Rigshospitalets sygeseng har unge patienter set 360-graders video fra familiens jul.

Mens de fleste danskere åbnede gaver og spiste flæskesteg den 24. december, lå 14-årige Bjørk Ellegaard i isolation på Rigshospitalet.

Bjørk Ellegaard har leukæmi og har lige fået en knoglemarvstransplantation. Derfor skal alt afsprittes, før hun kommer i kontakt med det, så hun ikke bliver udsat for bakterier. Derfor er det ikke så nemt for Bjørk Ellegaard at være med til at pakke gaver op med sine søskende, forældre og bedsteforældre.

Men i år fik hun mulighed for at være lidt med - gennem Virtual Reality (VR).

Lidt væk gør en stor forskel

Ungdomsmedicinsk Videnscenter på Rigshospitalet har siden i sommer kunne tilbyde, at unge langtidsindlagte patienter kunne komme ud af hospitalet – uden at forlade det.

I et bredt samarbejde med blandt andet en række kulturtilbud som København Zoo og Den Blå Planet kunne de via Virtual Reality give unge patienter en mulighed for at komme ’lidt væk’. Og ifølge Per Frederiksen, der er psykolog og tovholder på projektet, er erfaringen at lidt væk kan gøre en stor forskel.

Da Videnscentret sidste år spurgte de unge patienter, hvor i hele verden, de kunne tænke sig at tage hen med brillerne, var et hyppigt svar: ”Hjemme til jul”. Og det er det ønske, som de her forsøger at indfri i et samarbejde med bl.a. Egmont Fonden.

Bjørk Ellegaards familie er blevet udstyret med en kuffert, der blandt andet indeholder et 360-graders kamera og en VR-brille. Familien har så selv optaget en 360-graders film, da de pakkede gaver op og hørte julemusik juleaften. Først i går -fem dage efter jul - havde Bjørk Ellegaard energi nok til at se videoen.

Og efter fire uger i sengen giver videoerne hende stor glæde.

- Det føles lidt ligesom at man der, siger Bjørk Ellegaard.

Se videoen af Bjørk Ellegaard og se det, hun ser gennem sine Virtual Reality-briller i topppen af artiklen.