VIDEO Kronprinsen indsamler vandprøve: Verdens have lider og er udfordret af menneskeheden

Kronprins Frederik deltog i dag i Ekspedition Plastik, der bekæmper plastik i verdenshavene.

Verden over blev der i dag sat fokus på problemer med plastikaffald i verdenshavene, og derfor stævnede kronprins Frederik i dag ud med blandt andet miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V) for at indsamle vandprøver, der kan afsløre plastikforurening.

Det gjorde han fra skibet Guldborgsund, der er en del af Ekspedition Plastik, som er sat i søen af organisationen Plastic Change. Analysen af dagens vandprøve i Øresund er dog først klar i næste uge.

Skibet lagde allerede fra land den 1. juni og sejler i løbet af 14 dage rundt om Sjælland, hvor der løbende tages prøver.

- Vi ved, at der ryger otte millioner ton plastik i verdenshavene hver eneste år. Det svarer til en lastbil i minuttet, og vi ved, at der vil være dobbelt så meget om ti år. Så det er noget, som vi skal have styr på, siger Henrik Beha Pedersen, der er grundlægger af Plastic Change.

Men i alt forureningen gemmer sig muligvis en positiv historie for os danskere.

- Danmark er super stærke på vandteknologiområdet i forvejen, så der lægger vi bare til den profil, som vi allerede har. Og hvis det bliver os, der filtrerer og fjerner kilderne til mikroplastik i fremtiden, så skaber vi nye markeder, siger Henrik Beha Pedersen.

Se kronprins Frederik indsamle en vandprøve og hør, hvordan han ser på kampen mod plastikaffald i verdenshavene, i videoen i toppen af artiklen.