VIDEO Kronprinsesse Mary har følt sig ensom: Det er som at være i en boble

Kronprinsessen og Bubber møder seks børn, der har det tilfælles, at de har prøvet at føle sig ensomme.

Begrebet ensomhed er svært at forstå.

Det mener kronprinsesse Mary, der som en del af DRs 'Ultra

Galla
2015' har været på optagelse med Bubber.

- Man kan godt være ensom, selvom man har mange venner. Og selvom man kun har en enkelt ven, behøver man ikke være ensom, siger kronprinsessen, der de seneste fire år har beskæftiget sig med ensomhed som en del af sit arbejde i Mary Fonden.

Hun har sammen med Bubber sat seks børn stævne til en snak om ensomhed. Her fortæller hun, at hun selv har oplevet følelsen af at være ensom, da hun som 25-årig mistede sin mor.

Henrietta Clark Donaldson døde under en hjerteoperation i kronprinsesse Marys hjemby, Hobart i Australien, i 1997.

- Det var som et være i en boble. Det var som om, man ikke var forstået længere. Den følelse af at være ensom er ret stærk og ret svær at have inde på livet, siger kronprinsesse Mary til børnene, der alle på et tidspunkt har prøvet at mærke ensomheden på egen krop.

Anna-Sophie havde ikke nogen at snakke med

De er ikke alene, for omkring seks procent af alle drenge mellem 13 og 15 år og 10 procent af pigerne i samme aldersgruppe føler sig ofte eller meget ofte ensomme.

Det viser en skolebørnsundersøgelse fra 2014, som Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet står bag. Ifølge undersøgelsen er det den højeste andel af ensomme unge siden 1988.

- Jeg har følt mig ensom på min gamle skole, hvor jeg blev holdt uden for fællesskabet, og jeg gik mest alene. Jeg havde ikke rigtig nogen venner på min egen alder. Jeg havde ikke rigtig nogen at snakke med, husker Anna-Sophie.

- Man får ondt i maven

Marcus sammenligner det at føle sig ensom med historien om ’Palle alene i verden’, mens Simon beskriver ensomhed som en tung sten i maven.

For Malte viste ensomheden sig også som fysisk ubehag, da han efter sin mors død begyndte i en ny skole.

- Man får ondt i maven og tænker: ’Er der ikke snart nogen, der kan komme og spørge mig, om der er noget galt, om jeg vil snakke om noget? Er du okay? Har du ondt nogen steder?’ Men det var der ikke nogen, der kom hen og sagde til mig første dag i skolen, fortæller han.

Du kan se et klip fra kronprinsesse Mary og Bubbers møde med børnene øverst i artiklen. Videoen er lavet i et samarbejde mellem DR Ultra og Mary Fonden.

Børnenes tre råd til at bekæmpe ensomhed

  • De seks børn er alle kommet ud af ensomheden og har i dag fået det godt igen. Her er deres tre bedste råd til andre børn, der føler sig ensomme:

  • Fortæl det til nogen, du føler dig tryg ved og stoler på

  • Tal med andre end dine forældre og venner om det, for eksempel et familiemedlem

  • Tag initiativ til at være sammen med andre