VIDEO Lotus Turéll: Vi fungerede på alkoholens betingelser

Forfatteren Dan Turéll havde et alkoholmisbrug, der kastede tunge skygger over datterens barndom.

Dan Turéll spyttede digte, essays, sangtekster og kriminalromaner med voldsom hyppighed og en et sprogligt overskud i særklasse. Han levede sammen med hustruen Chili og datteren Lotus i en Frederiksberg-lejlighed med sildeparket.

Men den arbejdsomme og højt respekterede forfatter havde også nogle gevaldige problemer med alkohol. Problemer, der har haft store konsekvenser for hans datter, Lotus Turéll.

- Jeg kommer fra et hjem med rigtig mange værdier - med dannelse og kærlighed. Det er den ene side af sagen. Den anden side af sagen er, at min far fik et rigtig, rigtig heftigt alkoholproblem, da jeg var en fire-fem år, fortæller hun.

- Derfra blev hverdagen præget af utryghed, sorg og konflikter. Vi faldt ligesom fra hinanden.

Seks ud af ti kommer fra velstillede familier

Lotus Turélls oplevelser med faderen er et eksempel på, hvordan alkoholproblemer ikke kun er noget, der hører underklassen til.

Faktisk kommer seks ud af ti børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer, fra middelklassen eller fra samfundets øverste lag.

Det skriver Kristeligt Dagblad tirsdag på baggrund af en ny rapport fra organisationen TUBA, der tilbyder rådgivning til unge fra familier med alkoholproblemer.

Ikke en små-brandert

Lotus Turéll, der i dag er familiecoach og foredragsholder, fortæller om en barndom, hvor øl og sprut kom til at fylde det hele.

- Det er voldsomt at se på - vi snakker ikke om en små-brandert, det er heftige sager, siger hun.

- Det var ligesom på alkoholens betingelser, at vi fungerede. Jeg søgte jo at være sammen med min far på de vilkår, der nu var. Så jeg tilbød at åbne hans morgenøl, som det mest naturlige. Det tænkte jeg ikke slet ikke over kunne være lidt skævt.

Det værtshusliv, som både mange af Dan Turélls digte og alle hans kriminalromaner kredser om, blev Lotus også en del af.

- Jeg var med ham på værtshuse - og det er jo ikke rigtig noget børneliv, siger hun.

Man bør blande sig

Lotus Turéll var som lille pige godt klar over, at der var noget galt. Men ingen greb ind.

- Jeg kunne godt mærke, at der var ved at ske noget med min far, der ikke var godt for hverken ham, min mor eller mig. Men når man er lille, så har man behov for, at der kommer en voksen og bekræfter ens fornemmelse. Ellers vender man det indad. Og det skal børn ikke gå med selv.

Lotus Turéll fortæller historien om sin barndom, fordi hun håber at flere vil reagere på det, når de mærker at mennesker i deres omgangskreds drikker så meget, at det går ud over deres børn.

- Det, der kan stoppe os, er, at vi kommer til at have fokus på forældrene og på, at det måske er ubehageligt for os selv i øjeblikket. Men jeg synes, vi skal rykke fokus fra forældrene og til barnet og til barnets ret til at blive set og hørt. Det er det, vi skal have på nethinden, hvis vi forsøger at gribe ind.

Facebook
Twitter