VIDEO Mary lærer om heksekunster i Burkina Faso: En hovedløs kylling afgør kvinders skæbne

Nogle kvinder i Burkina Faso bliver stemplet som hekse. Kronprinsessen hørte under sit besøg i landet om den chokerende metode, der fælder dommen.

Det er ualmindelig hård kost at leve i Burkina Faso for landets kvinder, der langt fra bliver betragtet som ligeværdige. Derfor har kronprinsesse Mary netop besøgt landet sammen med udenrigsminister Kristian Jensen (V) for at sætte fokus på kvinders sundhed og ligestilling.

- Jeg hører fortællinger om, hvordan det står til i forskellige lande med hensyn til kvinders og pigers rettigheder og ligestilling, siger hun til DR Nyheder.

Og som nævnt står det ganske grelt til i Burkina Faso. Vold mod kvinder er helt almindelig, mange små piger bliver giftet væk, kvinder kan typisk ikke arve, og 76 procent er omskåret - selvom det faktisk er ulovligt.

En kylling afgør hvem der heks

Herudover bliver nogle kvinder stemplet som hekse. Kronprinsessen mødte en kvinde, der tidligere blev erklæret som heks og i dag bor på et kvindecenter. Landsbyoverhovedet fik en kylling til at afgøre, om kvinden var forhekset, fortæller en lokal fra Burkina Faso:

- De hugger hovedet af en kylling og lader den løbe. Så afhænger det hele af, hvordan kyllingen falder om og foran hvem, fortæller hun til kronprinsesse Mary.

- Hvis kyllingen dør foran dig med fødderne i vejret, betyder det, at du er forhekset, lyder det.

Kronprinsessen siger til DR Nyheder, at hendes viden om den oldgamle heksekunst stammer fra skolen:

- Men det er stadig virkeligheden for mange kvinder her i Burkina Faso, siger hun.

Se klippet i videoen over artiklen.

Facebook
Twitter