VIDEO Ministre markerer 100-året for islandsk suverænitet på heste gennem København

Island blev uafhængig af Danmark den 21. oktober 1918.

Islandske heste tjente søndag som symbol for det gode forhold, der har været mellem Danmark og Island mange år tilbage i tiden.

Det skete, da ministre fra de to lande sammen red igennem København for at markere, at Island har været en suveræn stat i hundrede år.

Den danske minister for nordisk samarbejde, Eva Kjer Hansen (V), og den islandske ditto, Sigurður Ingi Jóhannsson, red sammen ud fra Christiansborg Ridebane i selskab med formanden for Dansk Islandshesteforening, Mie Trolle.

Herfra red de gennem byen på de islandske heste for at slutte af på Nordatlantens Brygge på Christianshavn, hvor Dansk Islandshesteforenings 50 års jubilæum også blev markeret.

Og netop den islandske hest symboliserer noget helt særligt, hvis man spørger den islandske minister, Sigurður Ingi Jóhannsson.

- Jeg tror, det er venskab. Muligvis er den islandske hest det bedste eksempel på, hvordan venskabet har udviklet sig i løbet af alle de år, siger han.

Og Eva Kjer Hansen (V) er enig.

- De egenskaber vi ser hos den islandske hest, altså rolig, venlig, solid, det er nogle gode ord, også for det samarbejde vi har mellem Danmark og Island. Vi kender hinanden rigtig godt over århundreder, og vi har et rigtig godt samarbejde blandt andet i nordisk sammenhæng, siger hun.

Fra 1262 til 1918 var Island først en del af Norge og så senere Danmark. Men den 1. december 1918 blev landet en selvstændig og suveræn stat i personalunion med Danmark.

Personaleunionen blev opsagt af Island i 1944, hvorefter landet blev erklæret en selvstændig republik.

Facebook
Twitter