VIDEO Moderniseringsstyrelsen ved ikke, om ti procent er 'low performers'

Vi har ingen intention om at stille offentligt ansatte i et dårligt lys, siger direktør.

Moderneringsstyrelsen har ingen intention om at fremstille alle offentligt ansatte som dovne.

Det fortæller direktør Poul Taankvist, efter at blandt andet fagforeningen HK/Stat har kritiseret et nyt kursus for chefer på statslige arbejdspladser.

På gå-hjem-møder arrangeret af styrelsen, der ligger under Finansministeriet, får cheferne at vide, at hver 10. medarbejder ikke præsterer nok på jobbet. Ti procent, de kalder 'low-performere'. Cheferne får herefter gode råd til, hvordan man håndterer og spotter medarbejdere, som ikke præsterer, når de er på arbejde.

Nu skriver I, at det er ti procent, der er low performers. Hvor ved I det fra?

- Vi har ikke nogen statistik i staten. Jeg kan ikke kende det for min egen organisation og andre steder, jeg har været i. Det, vi læner os op ad i det her oplæg, er en generel ledelsesteori, der siger, at det kan være op til ti procent, siger Poul Taankvist, direktør for Moderniseringsstyrelsen.

Modelfoto var ikke særlig heldigt

På mødet får deltagerne også vist et modelfoto af fem sovende, kontorklædte medarbejdere ved et langt bord. Billedet er startskuddet til punktet ’Hvorfor er det så vigtigt at have fokus på sine low performers?’. Poul Taankvist fra Moderniseringstyrelsen lægger sig fladt ned og beklager, at modelfotoet er en del af oplægget.

- Jeg kan godt forstå, at der er nogle, som synes, at det er et forkert signal at sende, og det vil jeg så beklage. Vi må øve os på at blive lidt bedre til at kommunikere.

Er det sådan, man som leder ser på sine medarbejdere?

- Det er det bestemt ikke. Vi var ikke særlig heldige med det billede, og det var ikke vores intention at fremstille offentligt ansatte som nogle, der sidder og sover.

Men kan du forstå, at offentligt ansatte bliver krænket af det her billede?

- Det kan jeg godt forstå, men som sagt har det ikke været vores hensigt med kurset. Tværtimod handler det om god ledelse, og at vores ledere er klædt på til den situation, hvor de sammen med en medarbejder skal forbedre en indsats, siger Poul Taankvist fra Moderniseringsstyrelsen.

Møder heftig kritik

I HK/Stat, der organiserer 31.000 statsansatte, er formand Rita Bundgaard meget utilfreds med kurset.

- De kalder dem jo for dovne. De siger rent ud, at der sidder ti procent af statens medarbejdere, som ikke leverer deres arbejdsopgaver. De er slet og ret dovne. Så hvordan kommer vi så af med dem, sagde hun tidligere i dag til DR Nyheder.

Til alles bedste

Poul Taankvist fra Moderniseringstyrelsen holder dog fast i, at kurset er en god idé, der kan give chefer nogle redskaber, der kan være med til at få 'low performere' på ret køl.

- Det, der er fokus på vores kurser, er, at vi skal uddanne vores chefer og sørge for, at hvis der er medarbejdere, der ikke lever op til krav og forventninger, får en chance for at forbedre deres indsats, siger Poul Taankvist og fortæller, at processen skal foregå i tæt dialog mellem chefen og den enkelte medarbejder

- I de situationer, hvor det ikke giver resultater, der kan vi desværre komme i den situation, hvor vi kan blive nødt til at afskedige en medarbejder, siger Poul Taankvist og slår fast, at en eventuel afskedigelse skal ske efter reglerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk