VIDEO Nu kan unge patienter svømme med piratfisk

På Rigshospitalet får unge tilbuddet om oplevelser gennem virtual reality.

Med brillerne åbner der sig en ny verden af oplevelser, som sengeliggende unge ellers ville gå glip af.

Iklædt sit hvide hospitalstøj, og stadig med et drop siddende i armen, tager Signe Lund Højland både på tur til Den Blå Planet og Zoologisk Have.

Hun har ellers brugt hele sin sommer indlagt på flere hospitaler i København, og må normalt ikke tage på tur.

- Vi ved, at det er vigtigt med gode oplevelser i ungdommen, og at det for unge på hospitalet gør meget at komme lidt væk. Men for unge patienter, der enten ikke kan eller må forlade deres sengestue, er det ikke så ligetil at skabe gode oplevelser, hvor man kommer ud, fortæller Per Frederiksen, der er projektkoordinator på Ungdomsmedicinsk Videnscenter på Rigshospitalet.

Virtuel virkelighed skal skabe gode oplevelser

Derfor prøver Ungdomsmedicinsk Videnscenter på Rigshospitalet nu at få de unge væk fra hospitalet og smerterne ved at give dem virtual reality-briller på.

Videoerne, som de unge ser, har videnscenteret fået optaget med 360°-kameraer i akvarierne på Den Blå Planet og fra fodringer i Zoologisk Have i København.

De unge, som enten er for syge til at rejse sig, eller ligger i isolation, kan så tage brillerne på og kigge sig omkring i videoerne alt efter, hvad der fanger deres interesse.

Patient: Videoerne er et pusterum

Signe Lund Højland på 15 år er en af de unge, der har brugt sin sommerferie indlagt på hospitalet. Først var hun skeptisk overfor idéen, men nu er hun blevet glad for at erstatte den grå udsigt med en mere farverig.

- Det er et pusterum. Når jeg får brillerne på, er jeg ligesom et helt andet sted, og jeg skal tage stilling til nogle helt andre ting, og så kommer smerten lidt i baggrunden, fortæller Signe Lund Højland, og sætter endnu en video i gang.

Projektet er produktet af et samarbejde mellem Ungdomsmedicinsk Videnscenter på Rigshospitalet og Egmont Fonden, KHORA, København Zoo, Den Blå Planet og et par unge patienter.