Video-ofre kan kræve godtgørelse fra Facebook

Juridiske eksperter mener, at personer, der har fået delt krænkende billeder kan hive Facebook i retten.

Facebook kan stilles til ansvar for krænkende videoer på siden, mener flere juridiske eksperter. (Foto: Torben Christensen /Scanpix © LOIC VENANCE)

Ofre for deling af seksuelt krænkende billeder og videoer på Facebook kan med fordel gå i retten og kræve godtgørelse fra Facebook.

Det påpeger flere juridiske eksperter over for Politiken i kølvandet på en sag, hvor 1.004 unge danskere sigtes for at have delt en video, hvor to 15-årige har sex.

Facebook er nemlig ansvarlig for indholdet på siden, lyder det fra Sten Schaumburg-Müller, der er professor i medieret ved Syddansk Universitet.

- Det gør dem strafferetligt ansvarlige. Og dermed selvfølgelig også erstatningsansvarlige, siger Sten Schaumburg-Müller, der lige nu er ved at lægge sidste hånd på en større analyse af sociale mediers strafferetlige ansvar i den slags sager.

Facebook har givet myndighederne oplysninger om de over 1.000 sigtede, der har brugt Facebooks Messenger til at dele videoen, og Facebook har bebudet en drastisk optrapning af censuren.

Netop det, at det sociale medie griber ind, kan ofrene paradoksalt nok bruge imod Facebook, siger eksperter til Politiken.

I sidste uge indgik en 14-årig nordirsk pige forlig med Facebook. Det er hemmeligt, hvor meget Facebook har betalt pigen, men britiske advokater forventer, at forliget vil "åbne sluserne" for lignende sager.

Facebook har ingen kommentarer.

/ritzau/