VIDEO Ordblinde kan skrive sætninger ved hjælp af iPads

Der er brug for et nyt syn på ordblinde, mener undervisningsministeren. Nogle skoler har gode erfaringer med at hjælpe med at læse og skrive.

Med et enkelt tryk kan Asger Johan Madsen få sin iPad til at diktere de ord, der kommer ud af hans mund. Det hjælper ham med at få nedfældet sætninger, han som ordblind ellers ville have store problemer med at stave.

Og når han ser ordene blive dannet på skærmen, hjælper det ham med at huske og lære, hvordan bogstaverne skal sættes sammen. På den måde, hjælper teknologien ham med sin ordblindhed.

- Jeg synes jeg har rykket mig rigtig meget. Jeg er blevet bedre til at læse, og bedre til at skrive, siger Asger Johan Madsen.

Han går i 8. klasse på Sdr. Feldings Efterskole - en af de skoler, der har særligt fokus på børn med læsevanskeligheder og diagnosticeret ordblindhed.

På skolen bliver 102 elever undervist med moderne midler som iPads, stave-apps og digitale kuglepenne, der kan scanne ord, og på den måde hjælpe med at læse og stave korrekt.

- Bare det, at man lykkes med at få noget tekst ned på et papir, hvor man før ikke har kunnet finde de rigtige bogstaver, det i sig selv har jo gjort en kæmpe forskel, siger Line Nørup Isaksen, som er lærer på skolen.

Tror ordblinde er dumme

Men selvom skolen har succes med at hjælpe børnene, er det ikke alle steder i landet, at der bliver taget tilstrækkeligt hensyn til børn med stavevanskeligheder, mener undervisningsminister Ellen Trane-Nørby, der vil ændre synet på ordblinde.

- Der er stadig nogen, som tror, at ordblinde er dumme. De siger, at ordblinde bare skal tage sig sammen, siger ministeren.

- Men ordblinde har vanskeligheder med at læse og stave, og det har ikke noget med intelligens at gøre, siger Ellen Trane-Nørby, der derfor har planer om at sende en ny vejledning til kommunerne senere på foråret.

- Meget af den teknologiske hjælp til ordblinde er i dag gratis eller i hvert fald billig. Mange smartphones har jo apps, som både kan skrive og vise vej, og den slags skal vi ikke være bange for at bruge, siger Ellen Trane Nørby.

Se hvordan Asger Johan Madsen bruger teknologien til at stave i videoen over artiklen.