VIDEO Pensionister redder danske madskoler

Flere af sommerens madskoler var lukningstruede, men så trak pensionisterne i forklædet.

Der er stegende varmt for 71-årige Inger Abildgaard i skolekøkkenet under Kildevældsskolen på Østerbro i København. Med den ene hånd instruerer hun to piger i at tænde op under en stegepande med flæsk, mens hun prøver at forklare to drenge, at et fed hvidløg ikke nødvendigvis har noget med fedt at gøre.

- Nu skal vi lige passe på, ellers bliver der altså kaos i køkkenet, formaner hun de ivrige unger.

Dagens ret er omelet med stegt flæsk, og omkring hende piler fem køkkennovicer på mellem otte og 12 år, der alle skal bruge hele ugen i madskole med Inger Abildgaard som underviser.

- De er ikke med til at lave mad hjemme, så det er ligesom fra bunden af for dem alle sammen, så i virkeligheden kan jeg lære dem alt, siger hun.

Tid til mad i børnehøjde

Inger Abildgaard er pensionist, men hun kan godt huske, hvordan det var at stå i køkkenet som barn.

- I mit hjem var vi med til at lave mad, men det er jo meget forskelligt. Jeg tror mange forældre har de bedste intentioner om, at deres børn skal være med, men med den meget travle hverdag, mange familier har, er det måske ikke så let at gøre i praksis.

Men Inger Abildgaard har masser af tid denne sommer, og det har børnene brug for. De skal instrueres i alt fra kostråd til køkkenhygiejne – og udfordres lidt på det, de ellers normalt undgår at putte i munden.

Mathias Qvistgaard på 11 år står og tæller asparges op. De skal snittes og steges og ende i omeletten til sidst.

- Jeg er ikke den vildeste med grøntsager, men det går nok, siger han med en let skepsis i stemmen. Lige asparges er dog ikke det værste, forklarer han:

- Jeg kan godt lide dem kogte, men stegte har jeg faktisk aldrig prøvet.

Han prøvesmager et utilberedt stykke og konstaterer stolt, at det smager 'lidt som gulerødder'.

Mangel på frivillige

Selvom efterspørgslen på pladser i madskolerne har været støt stigende, siden konceptet startede i 2004, så truede mangel på frivillige kræfter med at lukke flere skoler i år.

Derfor måtte organisationen 4H, der står bag skolerne i et samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA1000, lede i andre rækker for at finde frivillige, og det resulterede i et samarbejde med ÆldreSagen.

Det gav pote, og omkring 100 pensionister meldte sig, fortæller Line Munk Damsgaard, der er landsdækkende koordinator for madskoleprojektet i Landbrug & Fødevarer.

- Omkring 20 skoler er blevet reddet, og det betyder at omkring 400 børn kan komme i madskole på grund af det her samarbejde.

Håbet er, at også de ældre kan få en anderledes oplevelse i sommerferien, og at de måske kan lære børnene mere, netop på grund af deres alder.

- De ældre kan først og fremmest få del i den livsglæde, som børnene er med til at give. Og så får børnene mulighed for at lære noget om mad og fødevarer og måske også en snak om, hvad man spiste, da de ældre var børn, siger Line Munk Damsgaard.

Hver femte frivillige er ældre

Inger Abildgaard er særligt glad for, at hun besvarede ÆldreSagens opslag om at blive frivillig, for hun har nemlig ikke nogen børnebørn, hun kan lære op i sit eget køkken.

- Det er jo en måde at lære noget om børn og udfordre mig selv lidt. Det er rimelig hårdt, men det er også sjovt, siger hun, mens hun konstant holder et skarpt øje med både pander, skærebrædder og piskeris. To børn kaster entusiastisk flæsk op på en skoldhed pande, så sydende fedt står i en kaskade ud over komfuret.

- Så! Ikke lege med maden, lyder det grinende fra Inger Abildgaard.

Omkring hver femte af de frivillige, der står klar til at hjælpe ungerne bag kødgryderne på de 110 madskoler, der findes over hele landet i sommerferien, er over 62 år. Og netop alderen håber Inger Abildgaard betyder et større overskud og mere tid.

- Jeg håber, jeg kan lære dem noget om at tage sig lidt bedre tid. Det er jo en meget sanselig ting, det med madlavning, du har jo hele farvepalletten, og det er jo vidunderligt, siger hun.

Otte-stjernet menu

Nu står maden på bordet, og Mathias Qvistgaard konstaterer, at omeletten ”smager ret meget af grøntsager”, men det skal vist ikke forstås negativt, for han tager den taknemmelige opgave på sig at anmelde sit eget måltid, og ender på otte-ni ud af ti stjerner.

Inger Abildgaard nikker samtykkende med munden fuld af mad.

10.000 forældre var i år interesserede i at få deres barn på madskole, men der var kun plads til 2.000.

Derfor håber organisationerne bag skolerne på endnu flere ældre frivillige næste år.