VIDEO Professor: Offentlige institutioner spilder mad for op mod to milliarder kroner årligt

Meget mad ryger direkte i skraldespanden, og det er dyrt.

En sygeplejerske på Slagelse Sygehus skraber mad direkte i skraldespanden. Den fejler ikke noget, der er bare alt for meget af den.

- Det sker meget tit. Altså jeg vil næsten sige, at det sker hver dag, siger hun i DR's program 'Spild af dine penge'. På den pågældende dag var der lavet mad til 20 patienter, men kun 10 patienter endte med at spise aftenens menu.

Det betød, at der på den pågældende dag på Slagelse Sygehus blev lavet mad til dobbelt så mange, som der var brug for. Men selvom det lyder af ekstraordinært meget madspild, er det kun lidt mere, end det gennemsnitlige madspild i offentlige institutioner.

Halvdelen ryger i skraldespanden

Madspild foregår nemlig ikke kun på hospitaler men også på plejehjem, i børnehaver og forsvaret. Ifølge professor ved Aalborg Universitet, Bent Egberg Mikkelsen, der har forsket i madspild, bliver 40-45 procent af de råvarer, som bliver kørt ind i de offentlige institutioner, spildt. Og det er dyrt.

- Vi har en viden om, hvad der bliver købt ind af råvarer, og hvad lønomkostningerne er, så omkring 2 milliarder kroner, siger Bent Egberg Mikkelsen.

DR's program ' Spild af dine penge' ser på offentligt spild af penge. I tirsdagens program handlede det blandt andet om madspild. Se et udpluk af programmet i videoen over artiklen.