VIDEO: Sådan holder læger gang i organer fra hjernedøde

Ilt er alfa og omega, hvis organerne fra en hjernedød person skal kunne fungere i en ny krop.

Ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Palle Juelsgaard, viser på en dukke, hvordan man sikrer luftveje og intuberer en potentiel donor.

Det er afgørende, at svært tilskadekomne får hjælp til at trække vejret allerede på ulykkestedet, uanset om personens liv er til at redde eller ej.

Palle Juelsgaard er ledende overlæge på operation- og intensiv afdeling på Aarhus Universitetshospital. I klippet viser han, hvordan ambulancelæger kan intubere en patient, der for eksempel er bevidstløs og ikke selv kan holde sine luftveje frie.

Når man intuberer, blæser man luft direkte ned i patientens lunger via en tætsluttende plastikslange, en såkaldt tube, som lægen lægger ned i patientens luftrør.

Slangen er tilsluttet en respirator, som automatisk trækker vejret for patienten. Før lægen lægger slangen ned i luftrøret, bliver patienten lagt i en form for narkose.

- Når man intuberer i lægeambulancerne, sikrer man patienten de bedst mulige forudsætninger for at klare transporten, ligesom det giver færre mén efterfølgende. Men det bevarer også organerne bedre, hvis patienten ender som donor, siger Palle Juelsgaard.