VIDEO Se de fysiske krav: Kan du klare fængselsbetjent-prøven

Morten Gaard fra Køge vil hjælpe samfundet som betjent bag murene

Flokken af aspiranter står i en cirkel på sportshallens trægulv.

- Velkommen til Vestre Fængsel. Velkommen til den fysiske test, lyder det fra instruktøren fra Kriminalforsorgens Uddannelsescenter.

Den fysiske test er en af de første prøver der skal klares, hvis man vil starte på uddannelsen som fængselsbetjent i Birkerød.

En af dem, der gerne vil begynde på uddannelsen, er 30-årige Morten Gaard fra Køge.

- Jeg har fået afslag fra politiet. Derfor går jeg efter det næstbedste, så nu er jeg her i dag. Jeg vil gerne hjælpe samfundet som fængselsbetjent. Det er nok det, der trækker, siger han.

Aspiranterne får gule nummerveste på og opvarmningen går i gang. Bagefter venter prøvens første forhindring: Den klassiske bib-test, hvor aspiranterne skal løbe mellem to kegler i et stigende tempo.

Tempoet er også stigende ude på landets fængsels-afsnit. Der mangler 2-300 fængselsbetjente, hvilket går ud over sikkerheden og arbejdsmiljøet.

Derfor opfordrer Fængselsforbundet til, at man gør uddannelsen til en professionsbachelor. Simpelthen for at tiltrække flere kandidater og fylde hullerne i vagtplanen.

Bachelor eller ej. Det spiller ingen rolle for Morten Gaard, der i forvejen har læst arabisk og retorik på universitet.

Han er færdig med bib-testen og klar til styrkeprøven: Armbøjninger, mavebøjninger, englehop og andre øvelser på halgulvet.

- Det er nok udfordringen og den afvekslende hverdag, der tiltrækker mig ved jobbet. Jeg er lidt ældre og har en form for livserfaring. Jeg er sikker på, jeg kan bidrage med noget og hjælpe folk.

- Jeg håber på, at mit sprog og min kulturforståelse kan give mig en fordel, siger Morten Gaard, der har planer om at søge ind til Forsvaret, hvis Kriminalforsorgens Uddannelsescenter vender tommelfingeren ned.

Risikoen ved arbejdet som fængselsbetjent er ikke noget, der afskrækker ham.

- Det er risikofyldt at stå op om morgenen og træde ud på gaden, konstaterer han.

Efter den fysiske test bliver Morten Gaard kaldt hen til instruktøren, der har en god nyhed.

- Du er bestået, tillykke med det. Det var meget sikkert og overbevisende hele vejen igennem, lyder dommen efter Morten Gaards fysiske test.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter