VIDEO Seerne har stemt: Her er det værste spild af offentlige kroner

Skat er med 24 procent blevet kåret til det værste spild af offentlige kroner i DR's programserie 'Spild af dine penge'.

Seerne har talt. Og der er fundet en vinder - eller nok snarere taber - af DR's programserie 'Spild af dine penge': Skat.

Som afslutning på programmet, der er blevet sendt på DR1 de sidste fire mandage og sætter fokus på spild af offentlige kroner, er Skat blevet kåret til det værste spild af offentlige kroner efter en afstemning på dr.dk.

Det overrasker ikke Per Helge Sørensen, der er uddannet civilingeniør og har arbejdet som fuldmægtig og kontorchef i Forskningsministeriet og som konsulent i DR's direktion.

- Det kommer ikke rigtigt bag på mig. Det er sådan set også retfærdigt, for det er jo ret vildt det, der er foregået, siger Per Helge Sørensen i aftenens udsendelse, hvor han er med til at vurdere de forskellige eksempler på spild.

Slog IC4 og Eurovision

Med 24 procent af stemmerne tog Skat førstepladsen foran IC4 og Eurovision. De forsinkede og dyrere end forventet IC4-tog og Det Europæiske Melodi Grandprix i København i 2014, der sprængte budgettet, fik henholdsvis 20 og 10 procent af stemmerne.

I alt er der blevet afgivet 3546 stemmer på dr.dk. Der har været 17 kandidater at vælge imellem, og du kan se resultatet af afstemningen nederst i artiklen.

Mikroskopiske beløb og forfejlet IT-system

Skat løb med næsten hver fjerde stemme på grund af betalinger helt ned på en øre via checks, der kostede langt mere at sende, og penge, som Skat går glip af, fordi det tager for lang tid at opkræve dem.

IT-systemet EFI har fået skylden for, at Skat sidste år kun nåede at indkræve halvdelen af den gæld, som det offentlige havde til gode. EFI er nu blevet skrottet.

- Lige netop her, så er det faktisk selveste Skat, som spilder vores penge, og det er faktisk ret foruroligende, siger Majbritt Skov, der er cheføkonom i Rambøll, i den fjerde og sidste udsendelse i programrækken, hvor hun også har været med til at vurdere eksemplerne på spild.

Ifølge loven skal Skat betale det, som Skat skylder. Siden august 2013 har Skat derfor mere end 6500 gange udbetalt beløb på under én krone.

Du kan selv deltage i debatten her på dr.dk, hvor du kan snakke med eksperterne fra programmet, som også kan ses i videoerne i denne artikel.