Væk med mobilen.
Tanken kan sikkert få mange skoleelever til at gyse.
Men Skægkærskolen i Silkeborg har stor succes med at inddrage mobiltelefonerne ved skoledagens begyndelse og først aflevere dem tilbage til eleverne, når skoledagen er slut.
Børnene i klassen har ikke en mobiltelefon på sig, og det er måske ikke så tosset, lyder det fra skolelærer, Helen Riisgaard.
- Jeg synes, jeg har mine elevers opmærksomhed mere, end jeg havde tidligere, siger hun.
For eleverne har det at være uden en mobil en hel skoledag været mærkeligt.
- Man skulle lige huske, at den ikke lige lå nede i tasken. Hvis man lige prøvede at række ned efter den, så var den der ikke, fortæller Laura Rehn Laugesen, der normalt bruger meget tid på sociale medier.
Befriende og angstprovokerende oplevelse
For nogle af eleverne var det lidt svært at aflevere mobiltelefonen i starten.
- Nogle afleverede den bare, og nogle havde decideret svært ved at give den til nogen. Angstprovokerende for nogen, siger Peter Green, pædagogisk leder.
De fleste elever har dog oplevet den mobilfri klasse som noget befriende.
- Jeg kan helt klart bedre koncentrere mig og følge med i timerne. Vi bliver ikke forstyrret, når vi sidder rigtig koncentreret, siger elev Andreas Fisker Jokumsen.
De foreløbige erfaringer er, at den mobilfri skole også har givet helt andre sociale vaner. Eleverne spiller kort og bold sammen, inden de får telefonen igen, når skoledagen er omme.
Den mobilfri skole er et midlertidigt forsøg, der kører indtil efterårsferien. Derefter vil skolen overveje, om ordningen skal være permanent.
Se indslag fra skolen i videoen over artiklen.