VIDEO Skoletasker fyldt med giftige kemikalier

En ny test viser, at flere skoletasker indeholder store mængder kemiske stoffer, som er forbudt i andre varer til børn – for eksempel legetøj.

Mange børn vælger skoletasker efter hvad de synes der er flot og praktisk. De færreste tænker over, hvad taskerne egentlig er lavet af. Man kan ikke se det på taskerne, men der er store mængde uønskede kemiske stoffer i tre af de ni skoletasker, som Forbrugerrådet TÆNK har testet her op til skolestart.

- Det er klamt, lyder den umiddelbare dom fra tre børn fra Langelinieskolen, som Ultra Nyt har talt med.

Og det er i hvert fald uhensigtsmæssigt, lyder det fra Forbrugerrådet TÆNK.

- Vi synes slet ikke, der skal være skadelige stoffer i skoletasker til børn. Den enkelte taske er ikke dødsensfarlig, men vi bliver udsat for for eksempel hormonforstyrrende stoffer mange forskellige steder, siger Stine Müller, der er projektleder for TÆNK Test & analyse.

- Samlet set udgør det en risiko. Derfor skal stofferne ikke være i taskerne, siger hun.

Stoffer reguleret af EU, men ikke i tasker

De tre tasker, der dumper Forbrugerrådet TÆNKs kemi test, er fra Ticket to Heaven, Beckmann og Bilka.

De indeholder store mængder af ftalater, klorparrafiner og PAH’er. Stoffer som mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Flere af ftalaterne er faktisk på EU's liste over særligt problematiske stoffer og de er forbudt i legetøj til børn under 14 år. Alligevel er der ingen regler for hvor meget kemi, der må være i skoletasker.

- Det er mærkeligt, for børn rører ligeså meget ved deres skoletasker som ved et stykke legetøj. De åbner og lukker den, tager bøger og madkasser op og piller ved dem hver dag, siger Stine Müller.

Forbrugerrådet TÆNK har fortalt producenterne, at der er uønskede kemikalier i deres tasker, og flere af dem er interesserede i at fjerne dem.

Indehaver af Ticket to Heaven, Hans Peter Høeg Larsen, siger, at firmaet vil stille krav til sine leverandører om at udskifte materialer for at undgå disse stoffer. Beckmann er også åben for at se på, om taskerne kan fremstilles med færre kemikalier.

Men det er faktisk ikke ulovligt med de kemiske stoffer i skoletasker. Det håber TÆNK at ændre på.

Miljøminister: Tag roligt taskerne på

Miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, mener dog ikke børnene bør bekymre sig:

- Børnene kan roligt bruge skoletaskerne. De er produceret lovligt, og grunden til at reglerne er strammere for legetøj er, at børn kan finde på at tage det i munden og sutte på det, siger hun.

Hun siger dog, at hun vil gøre en indsats for at komme af med de skadelige kemiske stoffer.

- I gummistøvler, badeforhæng og skoletasker, for at nævne nogle områder, hvor der er ftalater, der er det oplagt at vi mindsker brugen af det. Men det kræver at vi laver regler med de andre lande i EU, for at der bliver ens regler for alle producenter.

Kemikalierne skal væk

Forbrugerrådet TÆNK vil gerne have, at de her stoffer ikke er tilladt i produkter til børn overhovedet, siger Stine Müller til Ultra Nyt.

Og børnene på Langelinieskolen, som Ultra Nyt har talt med, håber også stofferne bliver forbudte.

Så behøver man ikke bekymre sig om, om de er der, for man kan jo ikke se det, siger Rosalina Corlin på 11 år til Ultra Nyt.

Se mere i Ultra Nyt i aften kl. 18 på DR Ultra.