VIDEO: Unge mænd bliver kastet op i luften i virtuel fyrværkeriulykke

Fyrværkeri skader 2-300 mennesker hvert nytår. Det vil en ny kampagne forsøge at forhindre.

En stor raket bliver sat ned i en champagneflaske. Det er nytårsaften, der er fest og glade mennesker.

Raketten bliver tændt, men champagneflasken vælter, og raketten flyver direkte op mod dit ansigt - og eksploderer i hovedet på dig.

Det har de færreste heldigvis prøvet, men i en ny kampagne får unge mænd mulighed for at opleve at være det uheldige centrum for en fyrværkeriulykke. Uden dog at miste øjne eller fingre.

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der ved hjælp af virual reality, røg, lydeffekter, og en stor sele har lavet en oplevelse, der skal få unge mænd til at tænke sig om nytårsaften. Du kan se hvordan i videoen øverst i artiklen.

Unge mænd kommer til skade

Hvert år kommer mellem 200 og 300 mennesker til skade nytårsaften. Størstedelen af dem er mænd mellem 15 og 35 år.

- De glemmer sikkerhedsbriller, de holder ikke nok afstand til fyrværkeriet og nogle er lidt for fascinerede af ulovligt fyrværkeri.

- Hvis vi skal ramme de unge mænd, skal vi lave en kampagne, der er på nogle medier, som unge bruger og i et sprog, som de unge mænd kan være med på, siger Mette Cramon, der er kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

Patrick Giese Striegler fik lov at opleve en fyrværkeriulykke på egen hånd - dog uden mistede lemmer.

Kampagnen, der blandt andet kører på Facebook, har til formål at få de unge mænd til at passe bedre på med fyrværkeri. Med sikkerhedsbriller, afstand til fyrværkeriet og lovligt fyrværkeri.

- 'Det føltes helt vildt'

En af de unge mænd, der på egen krop fik mulighed for at prøve virtual reality-ulykken, er Patrick Giese Striegler, der til daglig læser på CBS.

- Det føltes helt vildt. Det er rimelig skræmmende at tænke på, at det sker i virkeligheden til nytår over hele landet.

- Jeg er vokset op med, at man skal bruge sikkerhedsbriller og holde afstand, så for mig kommer det ikke til at ændre så meget. Men jeg vil da fortælle andre, hvordan det har sat sig spor i mig at prøve det her, siger han.

Det er lovligt at affyre fyrværkeri fra i dag og til og med 1. januar.